Taşıtlarda kullanılan içten yanmalı motorların dinamik analizi - Şahin, İbrahim (My University, 2001)
Motorlu taşıtların çalışmasında işletme şartları çok değişkendir. Motor performansını belirleyen büyüklükler de bu nedenle değişim göstermektedir. İşletme şartları ile motor performansının parametreleri arasında lineer bir ilişki yoktur.Ayrıca bu parametredeki değişim diğer faktörleri de etkilemektedir. Dolayısıyla motorun termodinamik çevrimine dayanan hesaplamalara ihtiyaç vardır. Seçilecek model bir motorun önce konstrüktif özellikleri belirlenecektir. Bundan sonra piston, biyel ve krank mili gibi öteleme ve dönme hareketi yapan parçaların katı modelleri hazırlanacak, hacimleri-kütleleri, atalet momentleri, kütle merkezleri bulunacaktır. Daha sonra kütlelerin indirgenmesi hesaplarına başlanacaktır. Gerekli olan silindir içi basınç değişimi için söz konusu motorun termodinamik çevrimi hazır bir bilgisayar bulunacaktır. Çevrim analizi sonunda motorun gücü, momenti, özgül yakıt sarfiyatı ayrıca kontrol için hesaplanacaktır. Böylece bir taşıt motorunun değişken davranışlarını simüle etmek mümkün olabilecektir. Bundan sonra silindir içerisinde oluşan basınç değişiminin piston, biyel, krank kolu muylusu, krank ana yataklarında oluşturduğu kuvvetler hesaplanabilecektir. Bu amaçla önce taşıt motorlarına ait veriler toplanacaktır. Çevrim analizi gerçekleştirildikten sonra taşıt motorunun içerisindeki çeşitli kuvvetlerin dinamik davranışı bulunacaktır.

DYNAMICS ANALYSIS OF INTERNAL COMBUSTION ENGINE USED IN VEHICLE Running conditions of motor vehicle are various.For this reason, characteristics determining engine performance are changeable.There aren't any relation between runing conditions and engine performance.Moreover variation in these prameters effects other factors.Therefore calculations based on thermodynamic cycle are needed. Firstly, construction characteristices of an engine are determined. Secondly, solid model, volume-mass, moment of inertia and center of mass of moving and turning items like piston, connecting rod and crank shaft are found. Then calculations of mass reduction are started.Variation of pressure in cylinder is calculated by computer package program.In the end of cycle analysis, engine power, moment and specific fuel consumption are calculated for checking.İn this way, it is possible to simulate variations in behavior of engine.Finally, forces of piston,connecting rod, crankshaft and bearing and crankshaft main bearing formed by variatin of pressure in cylinder are calculated. For this aim, firstly, data of engine are collected.After cycle analysis is done, dynamic behaviour of various forces in engine are found.
Keywords: Makina Mühendisliği-motorlar; Motorlar; Motorlu kara taşıtları