Bilişim toplumuna ana akım ve eleştirel yaklaşımlar bağlamında çevrimiçi gazete kullanıcılarının sosyo-ekonomik koşulları ve etkileşim ölçümleri üzerine bir araştırma - Çalışkan, Behlül (My University, 2008)
Bilişim Toplumuna Ana Akım ve Eleştirel Yaklaşımlar Bağlamında Çevrimiçi Gazete Kullanıcılarının Sosyo-Ekonomik Koşulları ve Etkileşim Ölçümleri Üzerine Bir Araştırma Bilişim ve iletişim teknolojilerindeki yeniliklerle birlikte değişen ekonomik, siyasal ve toplumsal yapı, Fransız Devrimi ile ortaya çıkan kapitalist toplumun artık yerini bilişim toplumuna bıraktığı, yeni iletişim teknolojisi olarak internetin eşitlikçi ve demokratikleştirici bir bilişim toplumunun yaratılmasındaki en önemli araç olduğu iddialarının ortaya atılmasına yol açmıştır. Aksi görüşler ise bilişim toplumunun kapitalizmin olumsuz yanlarını ortadan kaldırmaya çalışan, ama özünde kapitalist karakterini barındıran bir mit olduğunu, bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanımının ise gerek ulusal egemenlik gerekse eşitlik ve demokrasi adına sakıncalar barındırdığını savunmuşlardır. Bu çalışmada, bilişim toplumu yaklaşımına bilişimin temel kavramlarına ve enformasyonun günümüzdeki öneminin kaynağı olan bilişim teorisine dayanılarak değinilecek, bilişim toplumunu eleştiren yaklaşımlar sunulacak ve bilişim toplumunun demokratikleştirici yanlarından biri olduğu savunulan internet gazetelerinin eşitlikçi ve demokratikleştirici yanları okuyucularının sosyoekonomik koşulları ve etkileşim ölçümleri çerçevesinde sınanacaktır.

A Research about Socio-Economic Conditions and Interactivity Measures of Online Journal Users in the Context of Mainstream and Critical Approaches to Information Society The changing economical, political, and social structures, through developments in information and communication technologies, led the academicians and sociologists to claim that the capitalist society which appeared after the French Revolution transformed into an information society. They also claim that internet, as a new communication technology, is a fundamental tool for an equitable and democratizing information society. The opposing view sees information society as a myth trying to clear away the negatives of capitalist society while at the same time having capitalist characteristics. They also think that the use of information and communication technologies is a threat to national sovereignty, equality and democracy. In this thesis, the mainstream and critical information society approaches will be studied based on the foundations of informatics and the information theory. In addition, the thoughts about the democratizing characters of information society will be examined through a research of the socio-economic conditions and the interactivity measures of online journal users.
Keywords: Bilişim; Bilişim Teorisi; Bilişim Toplumu; Gazetecilik