Motivation in preparation for the assessments of supreme commands (For the personnel of recruit training company) - Yetiş, Özcan (My University, 2001)
TEZ ÖZETİ (TÜRKÇE) Kara Kuvvetleri Komutanlığı (Bakanlıklar/ ANKARA) ve Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (Balgat/ ANKARA) , Levazım Maliye Okul ve Eğitim Merkez Komutanlığı'nın üst komutanlıkları olup, bu birliğin barış zamanı savaşa hazırlık seviyesini ölçmek ve denetlemelerde bulunmakla yükümlüdürler. 1nci Uzman Er Eğitim Komutanlığı, Levazım Maliye Okul ve Eğitim Merkez Komutanlığı'nın bağlı bir çok ast birliklerinden birisidir ve bu tez bu birliğin bilhassa iç etkensel motivasyonunu artırarak denetlemelere hazırlanma çabasını konu alır. 1nci bölüm, Problem Nedir? adı altında, uygulamanın yapıldığı birliğin ve durumun tanıtılması, problemin tanımı, denetlemelere hazırlık için kullanılan metodun ve önerilen metodun ana hatları konularını içerir. 2nci bölüm, Formasyon adı altında, dört kısımdan oluşur: Birinci kısım ödül dinamikleri ve uygulama metotları hakkında bilgi verir;ikinci kısım iş düzenleme çevreleri, sosyal bilgi işleme yaklaşımı, bütünleşmiş görev düzenleme teorisi ve iş tekrar düzenleme yaklaşımlarını konu alır. 3ncü kısım

(kendi) konsepti kaynaklı teorilere duyulan ihtiyaç, teorikler ve modeller, askeri uygulama örnekleri konularını içerir, 4ncü kısım ise liderlik ve iç etkensel motivasyona etkileri, liderlik teorileri, liderlik ve örgütsel değerler arasındaki etkileşim, prensip merkezli liderlik ve liderlik gelişimini tekrar tanımlama, motivasyonu güçlendiren inisiyatifler, askerlerin etkilenmelerini sağlayan tutumlar ve potansiyel engelleri konu alır. 3ncü bölüm, motivasyonel gelişimi test etmek maksadıyla yapılan çalışmayı, bulguları ve sonucu içerir. Yani tez boyunca, bir çok model, konsept ve görüş vs. marifetiyle yeni bir hazırlık sistemi oluşturulmaya ve sistem açıklanmaya çalışılmaya; sonuç bölümünde bu çaba sebebiyle personelin motivasyonel seviyesinin artışı da anketlerle tespit edilmiştir. SUMMARY Because the Land Army Command and Training and Doctrine Command are the superior commands for Quartermaster School and Training Central Command, they are responsible for assessing and evaluating the peacetime war preparation level of their subordinate unit every year. This caused an inevitable question: How can I, as a square commander of this school, motivate my subordinates in a stressful preparation period? 1st Specialist Recruit Training Company is one of number of units of Quartermaster School and Training Central Command and this thesis is about the effort to prepare for the assessments with increasing the level of especially intrinsic motivation. 1st Chapter, named What is the Problem? includes the subject that introduces the implementation company, the method that was previously used and the new system proposal. 2nd Chapter, named Formation consists of 4 main sections: First part gives instruction about reward dynamics and its implementation techniques; whereas second part consists of job design frameworks, social information processing approaches, integrated task design theory and job redesign methods. Third part includes self-concept based theories, theories and models, military applications. Fourth part is related with leadership and its impact on intrinsic motivation, leadership theories, mutual effects between leadership and values, principle centered leadership approach and the redefining leadership development and training, initiatives that strengthens motivation, attributes that affects soldiers and the potential obstacles. 3rd Chapter consists of the implemented questionnaires that are provided to test the changes in motivation in terms of before and after system implementation periods, and the findings/ conclusion parts. Means that throughout thesis, an original system is tried to be provided and explained by means of synthesizing number of models, concepts and views. In conclusion part, due to this effort motivation development is tested and proved by questionnaires both with SPSS data analyzing methods and descriptive style.
Keywords: MOTİVASYON; PERSONEL YÖNETİMİ