Edi̇toryal fotoğraf bağlamında Ozan Sağdıç fotoğrafı - Gür, Murat (My University, 2023)
Editoryal fotoğrafçılık, 19. yüzyılın ikinci yarısında gazetelerin ve dergilerin yayımlanan içeriklerini görsel olarak desteklemek amacıyla başlamıştır. Weimar Cumhuriyeti'nde, Stefan Lorant'ın katkısıyla tanımlanmış ve dergilerin yaygınlaşmasıyla ivme kazanmıştır. Özellikle Life” gibi dergiler, editoryal fotoğrafçılığın gelişimine öncülük etmiştir. Dönemin moda anlayışından politikasına kadar zengin içerikleri görsel olarak belgeleyen dergiler editoryal fotoğrafçılığın sürekliliğini sağlamıştır. 1952 yılında yayın hayatına klâsik tipo baskısı ile aylık olarak başlayan Resimli Hayat dergisi; kadın, moda, tiyatro, sinema, sanat ve spor gibi alanlara odaklanan Türkiye’nin en popüler kitle iletişim araçlarından biriydi. Dergi, 1956'da ismini Hayat Mecmuası olarak değiştirerek bu kez tifdruk (çukur baskı) tekniği ile haftalık olan dergi Amerikan Life, Fransız Paris Match, Alman Stern dergilerine benzeyen bir içerik benimsemeye başlamıştır. Hayat Mecmuası bünyesinde çok değerli fotoğrafçıları barındırmıştır. Bu fotoğrafçılardan biri de “Devlet Sanatçılığı” unvanını alan Ozan Sağdıç’tır. Ozan Sağdıç, Türkiye'nin fotoğrafçılık tarihine önemli katkıları olan isimlerden biridir. Sağdıç, Hayat dergisinde çalıştığı dönemlerde siyasetçiler ve sanatçılar ile çok sayıda foto röportajlar yapmıştır. Sağdıç, foto röportajlarına yer verdiği isimlerle kurduğu samimi ilişki sayesinde ikonik portreler çekmeyi başarmıştır. Günlük yaşamı yansıtan fotoğraflarında sinematografik bir bakış açısı çerçevesinde çalışmalarını yapmıştır. Çalışmalarında; mizah, ironi ve şiirsellik gibi öğelere yer vermiştir. Ozan Sağdıç’ın “karar anı” anlayışı, fotoğraf çekerken sabırla konuyu izleyip en uygun anda deklanşöre basarak anı yakalama becerisi, onu kendi dönemindeki birçok fotoğrafçıdan ayıran özelliklerden biridir. Sağdıç, fotoğraflarını kişisel arşivinde saklamak yerine geniş kitlelerle paylaşmayı tercih etmiştir. Çeşitli dergi, gazete ve kitaplarda fotoğraflarının yayımlanmış olmasının yanı sıra yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere toplamda elliden fazla sergi açması onun fotoğraf anlayışının farklı bir yönünü ortaya koyar. Her zaman nitelikli çalışmalar üreten sanatçı, günümüzde 90 yaşına yaklaşmasına rağmen hala üretim süreci devam eden ender fotoğrafçılardan biridir. Bu tez çalışması, aynı zamanda Ozan Sağdıç hakkında yapılan ilk akademik çalışma olma özelliği taşımaktadır. Böylece, gelecekteki araştırmacılar için Ozan Sağdıç'ın fotoğraf anlayışıyla ilgili yapılacak diğer araştırmalara temel kaynak olmayı amaçlamaktadır.

Editorial photography began in the second half of the 19th century to visually support the published content of newspapers and magazines. In the Weimar Republic, it was defined with the contribution of Stefan Lorant and gained momentum with the spread of magazines. Especially magazines such as Life pioneered the development of editorial photography. The magazine, which visually documented rich content from fashion to politics of the period, helped editorial photography gain momentum. Launched in 1952, Resimli Hayat magazine, which started its publication life monthly with classical letterpress printing was one of the mass communication tools focusing on women, fashion, theater, cinema, art and sports. In 1956, the magazine changed its name to Hayat Mecmuası, this time using the intaglio (pit printing) technique and the weekly magazine began to adopt a content similar to the American Life, French Paris Match, and German Stern magazines. Hayat Mecmuası hosted many valuable photographers. One of these photographers was Ozan Sağdıç, who received the title of State Artist. Ozan Sağdıç is one of the important names who made significant contributions to the history of photography in Turkiye. Sağdıç conducted photo interviews with politicians and artists when he worked at Hayat magazine. Sağdıç succeeded in capturing iconic portraits thanks to the intimate relationship he established with the names he interviewed. Sağdıç worked within the framework of a cinematographic perspective in his photographs reflecting daily life. In his works, he included elements such as humor, irony and poetry. Ozan Sağdıç's understanding of the decisive moment, his ability to capture the moment by patiently watching the subject and pressing the shutter button at the most appropriate moment while taking photographs, made him one of the best photographers of his time. Sağdıç preferred to share his photographs with a wide audience instead of keeping them in his personal archive. In addition to having his photographs published in various magazines, newspapers and books, the fact that he has opened more than fifty exhibitions in Turkey and abroad reveals a different aspect of his understanding of photography. The artist, who always strives to produce quality works, is one of the rare photographers who still continues his production process despite his approaching 90 years of age. This thesis is also the first academic study on Ozan Sağdıç. Thus, it aims to be a basic resource for future researchers for other researchs on Ozan Sağdıç's understanding of photography.
Keywords: Editorial Photography; Editoryal Fotoğrafçılık; Fotoğraf; Fotoğrafçılık, Sanat; Hayat Magazine; Hayat Mecmuası Ozan Sağdıç; Ozan Sağdıç; Photography; Photography, Artistic