Tekstil sektöründe kalite politikaları açısından kobiler üzerine bir araştırma - Turan, Yusuf Can (My University, 2001)
Bu çalışmada Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün dünya ile rekabet edebilmesi için gerekli olan en önemli faktör yani kalite konusu ele alınmakta ve incelenmektedir. Globalleşen dünya çerçevesinde, her sektörde olduğu gibi tekstil sektöründe de rekabet her geçen gün zorlaşmaktadır. Türkiye ekonomisi içinde önemli bir hacme sahip olan tekstil ve konfeksiyon sektörü rekabet gücünü kaybetmemek ve mevcut ihracatını arttırabilmek için değişen dünyaya ayak uydurmalı, daha kaliteli üretim yapılmalıdır. Kaliteli üretim kavramının içine çalışanların, çalışma koşullarının, ürünün, sosyal hakların kalitesi de girmekte ve bir bütünü oluşturmaktadır. Tezimiz içerisinde konu genelden özele doğru anlatılmıştır. İlk bölümde genel olarak kalite kavramı incelenmiş ve toplam kalite yönetiminden bahsedilmiştir. İkinci bölümde Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün mevcut durumu, ihracatı, ithalatı, hangi ülkelerle ne miktarlarda ticaret yaptığı sayısal olarak anlatılmıştır. Üçüncü bölümde Türk firmaların iş ilişkisine girdikleri yabancı marka firmaların beklentileri belirtilmiş ve bu beklentileri karşılamada ne tür sorunların ortaya çıktığı tespit edilmiş ve çözüm önerileri yapılmıştır. Dördüncü bölümde konfeksiyon üretimindeki standartlardan bahsedilmiş ve standartlarla çalışmanın önemi ve yararı vurgulanmıştır. Beşinci bölümde ise sevkiyata hazır mamuller üzerinde sipariş şartlarına uygunluk kalitesi hakkında bir uygulama yapılmış, sevkiyata hazır olan mamulün marka firmanın beklentisi ile doğru orantıda kaliteli olup olmadığının kontrolü gerçekleştirilmiş ve alınan sonuçlar yorumlanmıştır.

For this Turkish Textile and trade sector can do competition if needs an important factor. This is to say about quality. Around the world as every sector as textile sector complicates every day. For Turkish Economy adapt of the change of the world. If increases do making strong the competition. Do the grow quality where must be; workers, working conditions, product, social engrave with in the quality. In our thesis has got five sections. First section delicate the quality and control quality. Second section; Turkish textile and trade sector told status, exportation and imports. Third section; what the Turkish firms expectations. If the expectations have got problem. What these are and answers fourth section told trade province standard and accentuated of working standards and useful.
Keywords: KOBİLER; TEKSTİL SANAYİ-KALİTE