Boşanmanın kişisel sonuçları - Kucuroğlu, Zeynep (My University, 2011)
Günümüzde boşanma davalarının sayısı hızla artmaktadır. Eşler arasında var olan kişisel nedenler yanında işsizlik, yoksulluk gibi sosyal sorunlar da bu artışı tetiklemektedir. Bu durum, son zamanlarda boşanma hukukunun önemini artırmış ve Medeni Kanunumuzda birçok düzenlemeyi de beraberinde getirmiştir. Getirilen düzenlemelere bakıldığında, boşanmanın hukuki sonuçları ile ilgili birçok köklü değişiklik yapıldığı görülmektedir. Boşanmanın hukuki sonuçları açısından doktrinde birçok ayrım yapılmıştır. Boşanma kararından etkilenecek olan eşler ve çocuklar olduğu için bu iki sujenin dikkate alınarak yapılan, “boşanmanın eşlerle ilgili sonuçları” ve “boşanmanın çocuklarla ilgili sonuçları” ayrımı kanımızca mantıklı ve isabetli bir ayrımdır. Tezimizin konusunu ise, “boşanmanın kişisel sonuçları” oluşturmaktadır. Tezimizin birinci bölümünde boşanma kavramı, boşanma konusunda benimsenen sistemler, boşanmanın dayandığı ilkeler ve boşanma sebepleri yer almaktadır. İkinci bölümde ise, boşanma davası ayrıntılarıyla ele alınmış ve boşanma kararının sonuçlarından genel olarak bahsedilmiştir. Tezimizin üçüncü ve son bölümünde ise, öncelikle boşanmanın eşlerle ilgili kişisel sonuçları olan evlilik birliğinin sona ermesi, evlenmeyle kazanılan kişisel durumun değişmesi ve korunması, eşlerin yeniden evlenebilmeleri, kadının bekleme süresi, mirasçılık sıfatının kaybedilmesi ve zamanaşımının işlemeye başlaması konuları kapsamlı olarak ele alınmış ve daha sonra eşlerin kişisel durumlarını etkileyen çocuklarla ilgili sonuçları anlatılmıştır. Bu bölüm tezimizin asıl konusunu oluşturduğu için söz konusu sonuçlar ilgili, Medeni Kanunumuza getirilen düzenlemeler ayrıntılarıyla ele alınmış ve mevcut eksiklikler göz önünde bulundurularak yapılması gereken değişiklikler hakkında önerilerde bulunulmuştur. Çalışmamızın sonucunda oluşan kanaatimiz, boşanmanın hukuki sonuçları ile ilgili Medeni Kanunumuza getirilen düzenlemelerin, hem tarafların hem çocukların hem de toplumun ihtiyaçlarına tam anlamıyla cevap vermediği ve içerisinde birçok eksikliği barındırdığı yönündedir. Bu nedenle söz konusu eksikliklerin giderilmesi ve herkesin ihtiyacına cevap verebilecek düzenlemelerin getirilmesi gerekmektedir.

Today, the number of divorcement cases is increasing rapidly. Social problems such as unemployment, poverty as well as the personal reasons existing between the spouses trigger this increase. This situation has enhanced the importance of divorce law and legislation recently and has brought also many regulations to our Civil Law. When examined the regulations brought, it is seen that there has been made many radical changes related to legal consequences of divorcement. A lot of separation is made in doctrine in terms of legal consequences of divorce. As the partners and children are to be affected by divorce decision, we think that the separation of “the consequences of divorce related to partners” and “the consequences of divorce related to children” which are made by taking into consideration of these two subjects is reasonable and accurate. The subject of this thesis is “personal consequences of divorce”. In the first section of the thesis there is the concept of divorcement, the systems adopted on divorce, the principles of divorcement based on and the reasons for divorce. In the second section, the divorce case is handled in details and the findings of divorce decision are discussed in general. In the third and last section of the thesis, first of all, the issues of ending the marriage having the personal consequences of divorce related to spouses, changing and preservation of individual status acquired via marriage, being able to remarriage of the spouses, woman’s period of delay, losing heirship feature and starting the limitation to run are discussed comprehensively and then the outcomes of children affecting the spouses’ personal status are explained. As this section forms the main subject of the thesis, the arrangements brought to our Civil Law are dealt in detail regarding the said consequences and by taking into consideration of the existing shortcomings there are some recommendations for the changes which need to be done. As a result of this study, we believe that the arrangements made for the Civil Law concerning the legal results of annulment of a marriage are not fully responding the needs of both parties and children and also the needs of the community; however it contains a lot of deficiencies. Therefore, the said deficiencies should be removed and it is necessary to bring the regulations which meet everyone’s needs.
Keywords: Boşanma; Hukuk; Özel Hukuk