Banklarda sigortacılık işlevleri - Kasapoğlu, Zeynep (My University, 2007)
Bu çalışmada, Türk sigorta sektöründe banka sigortacılığının gelişiminin ana hatları çıkartılırken, dünya gerçeği göz önüne alınarak, pazar potansiyelinin ne olduğu ve potansiyelin ne kadarının kullanılabildiğini, bankaların kredi kullandırırken zorunlu tuttuğu kredi sigortalarından, bankaların ve sigorta şirketlerinin sigorta yaparken karşı karşıya kaldıkları riskler belirlenerek, risklerden korunma yolları araştırılmıştır. Ülkelerin sigortacılık sektörünün boyutu ile ekonomik gelişmişlik düzeyi arasında yakın ilişki bulunmaktadır. Türk sigorta sektörü de son yıllardaki liberalleşme çalışmaları sonucunda gün geçtikçe global trendlere uyum sağlamaktadır. Türkiye’de sigorta sektörü her ne kadar Avrupa’dan daha geri olsa bile, hızlı bir şekilde büyüme göstermektedir. Sigortacılık ülkemizde yıllardır gelişme potansiyeli en fazla olan sektör konumundadır. Daha fazla gelişebilmesi için ise sigorta satış kanallarının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerekmektedir. Günümüzde satış kanallarından en önemlisi olarak gözüken acentelerdir. Prim üretiminin büyük bir kısmını acenteler gerçekleştiriyor. Acente satış kanalını banka sigortacılığı takip ediyor. Yani banka sigortacılığı ülkemizde daha yeni gelişme gösteren bir satış kanalı durumundadır. Oysa Avrupa’ da sigorta sektörünün gelişmesinde banka sigortacılığının büyük bir payı vardır. Bankasürans sigorta sektörünün global ölçekte en önemli dağıtım kanallarından biridir. Türkiye’de bankaların sigortacılığı genelde kredileri ile sınırlı kalmaktadır. Bankaların bu sınır içerisinden çıkması, sigortacılığı daha bilinçli bir şekilde uygulaması gerekmektedir. Çünkü bankaların sigorta faaliyetinde bulunmasının sektörünün sağlamlığı ve portföyü açısından oldukça önemlidir. Bankaların finansal hizmet deneyimi, geniş müşteri tabanı, teknolojik altyapısı, yaygın şube ağı yanı sıra bankasüransın dağıtım kanalı maliyetlerini düşürmesi, kaynakların paylaşılması gibi faktörler bankasüransı hem banka hem de sigorta şirketi açısından kaçınılmaz kılmaktadır

In this study, as main features of bancassurance development in Turkish insurance sector are expounded, the ways of risk protection are researched by considering the world reality, determining the market potential and how much it is used, discussing credit insurance which is obliged by bank while granting a credit, modifying the risks of bank and insurance company in providing an insurance. There is a close relationship between a degree of economical development and the level of insurance sector of countries. By the day, Turkish insurance sector has harmonized global trends by reason of liberalization studies in recent years. Although the insurance sector in Turkey falls behind from Europe, it marks a hectic pace of growth. Selling insurance sector shows improvement in our country. As the selling insurance expands, development and strength of insurance sales channel are required. At the present, agents are the most important sales channels. Agents effectuate a substantial portion of premium production. Moreover, bancassurance follows agents. Therefore, bancassurance is in the state of sales channel in recent development. On the contrary, in Europe, there is a great effect on bancassurance in the improvement of insurance sector. Furthermore, bancassurance is one of the most important distribution channels in global level of insurance sector. In Turkey, the insurance of banks is generally limited with the given credits. Banks have to apply the selling insurance consciously by coming out of this limit. Because banks’ being in insurance activity is important for the stability and portfolio of sector. The bank’s financial service of experience, the broad base consumer, technological underwork, prevalent branch network and bancassurance’s undermining of distribution channel of cost, sharing of sources…etc; as the factors necessitate bancassurance in bank and insurance company.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Sigortacılık; Sigortacılık_Bankalar ve Bankacılık