Radyasyon ve radyoizotopların tıpta kullanılması - Hayrat, Ali Özhan (My University, 2007)
RADYASYON VE RADYOİZOTOPLARIN TIPTA KULLANILMASI Nükleer tıp, vücut görüntülemesi ve hastalıkların tedavisinde güvenli, acısız ve etkin teknikler kullanan bir uzmanlık alanıdır. Nükleer tıpta, hastalığın teşhis ve tedavisi için radyoaktif maddelerin, radyofarmasotiklerin oldukça küçük miktarları kullanılır. Radyofarmasotikler belirli organlara, kemik veya dokulara bağlanır, yayınlanan alfa, beta ve gamma ışınları özel dedektörler ile dedekte edilebilir. Bu dedektörler bilgisayarla birlikte çalışarak vücutta hastalık tanısında kullanılırlar. Nükleer tıptaki cihazların ve proses sisteminin hızla gelişmesi bu alana ilgiyi arttırmaktadır Bu çalışmanın amacı nükleer tıp alanında araştırmacılara gerekli temel bilgileri vermektir. Nuclear medicine is a medical specialiy that uses painless, safe and effective techniques to image the body and to treat diseases. In nuclear medicine, very small amounts of radioactive materials or radio pharmaceuticals are used to diagnose and treat disease. The radiopharmaceutials that are attracted to specific organs, bones or tissues, emit alpha, beta and gamma rays that can be dedected by special dedectors. These dedectors work with computers, that can be used to diagnose symptom in the body. The interest in this field is groving by the developments in nuclear medicine instrumentation and processing systems. The aim of this study is to give essential knowledge about radiopharmaceutical to researchers in the field of nuclear medicine.
Keywords: Gama Kameralar; Radyasyon Detektörleri; Radyasyon_Tıp; Radyoaktivite