Grafik tasarımında etik “grafik tasarımcının sosyal ve kültürel sorumlulukları” - Aykan, Okşan Anıl (My University, 2008)
Bu tez, disiplinin gelişimini amaçlayarak grafik tasarım ürünlerinin sosyal ve kültürel boyutlarını ele almakta, disiplinin günümüzde tıkalı kaldığı ticari boyutu tartışıp, grafik tasarımın toplum içinde ki amaç ve işlevini saptamaya çalışarak grafik tasarımcıların üretimlerinin sonuçları hakkında daha sorumlu olmaları gerektiğini öne sürmektedir. Çalışma, grafik tasarımın da gelişim süreci olan modernizm ve postmodernizm süreçlerinin ele alındığı Markalı Yeni Dünya bölümü ile başlamaktadır; bu bölümde temel olarak yeni dünyanın görünüşü ve özellikle ekonomik bağlamda grafik tasarım ile etkileşimi ele alınmıştır. Grafik tasarımda etik adını alan ikinci bölüm, tarihi süreçler içerinde grafik tasarımda “iyi” temel anlayışı ile birlikte diğer değerlerin ve değerlerin manipulasyonunun sorgulandığı bölümdür. Üçüncü bölümde, tarihsel süreçlerle oluşturulan örneklemelerden yola çıkılan bu konular sonucunda ve grafik tasarımın anlamını yeniden bulmak amacıyla ortaya konulmuş söylem ve manifestoların incelendiği, grafik tasarımının tanım ve anlamının farklı boyutlarıyla yeniden ele alındığı ve bu hümanist anlayışı tasarım ve yaşamlarıyla örnek bir hale dönüştüren kimi tasarımcıların işlerinin incelendiği “grafik tasarımın anlamı ve grafik tasarımcının sosyal ve kültürel sorumlulukları” adı verilen bölümdür.

This thesis aims at the development of the disciplines by dealing with the social and cultural dimensions of graphic design products, debates the commercial feature of the discipline which is obstructed nowadays, tries to determine the aim and the function of graphic design in society and suggests that graphic designers must be more responsible for their production results. The work starts with the trademarked new world section which deals with modernism and post-modernism which is also the development sequence of graphic design, in this section the new aspects of the world and especially its economic interaction with graphic design is under debated. The second section which named as ethics in graphic design is the part that the basic comprehension of “decentness” in graphic design is questioned within the other evaluation appraisals and their manipulation in historic periods. In the third section named as “The social and cultural responsibilities of a graphic designer”, can be described by starting off the conclusions of exemplification which is formed by historical periods and examining the allocations and manifests which is manifested for finding the sense of graphic design again; and also dealed with the diverse dimensions of the definition of graphic design and the role model designers which transforms this humanist point of view in their products are also examined.
Keywords: Grafik; Grafikçiler; Tasarım