Renk bağlamında güncel sanat pratikleri ile yeni propaganda estetiğinin etkileşimleri - Top, Hasan Özgür (My University, 2019)
Bu eser metni çalışmasının amacı, Renk Kataloğu isimli eserin kavramsal çerçevesini oluşturmak, görsel propagandanın 20. yüzyıldaki seyrinin sanat tarihiyle ilişkisini incelemek, gelişen dijital görüntü kaydetme teknolojileri ve internetle ortaya çıkan yeni propaganda yöntemlerinde renk kullanımını vaka ve verilere dayanarak araştırmak, propaganda materyallerinde kullanılan renklerin uluslararası siyaset sahnesinde yaşanan gelişmelerin etkisiyle yüklendikleri yeni sembol ve motif değerlerini ortaya koymaktır. Çalışmanın Propaganda ve Savaş isimli ikinci bölümünde modern propaganda kurumlarının doğuşu, örgütlenme ve çalışma mekanizmaları, modern görsel propagandanın Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı ve İkinci Körfez Savaşı'ndaki örnekleri ve niteliği incelenmiş ve propaganda metodolojilerindeki ve söylemlerindeki kimi dönüşümler ortaya konmuştur. Bu dönemlerde yaşananların ele alınışında, bugüne kadar üretilen akademik çalışmaların ortaya koyduğu gerçekleri tekrar etmek yerine, her dönem, kendi özgünlüklerini belirleyen unsurlarıyla ele alınmıştır. Örneğin, İkinci Dünya Savaşı'nda Görsel Propaganda (2.3) isimli bölümde, savaşın tamamı boyunca sergilenen propaganda faaliyetleri analiz edilmemiş, savaşan tarafların propaganda yöntemlerinde, özgün olduğu değerlendirilen özellikleri ele alınmıştır. Renk ve Yeni Propaganda Yöntemleri ismini taşıyan uçüncü bölümde, değişen iletişim teknolojileriyle yeni imkanlara ve yöntemlere kavuşan propaganda politikaları incelenmiş ve bu yeni olanaklar dahilinde gerçekleştirilen propaganda faaliyetlerinde renk kullanımı, turuncu renk özelinde değerlendirilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kimi cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere giydirilen tek tip üniformaların rengi olan turuncunun, İkinci Körfez Savaşı sonrasında kazandığı politik anlamlar bütünü incelenmiş ve tanımlanmıştır. Renk Kataloğu İsimli Eserin Kavramsal Çerçevesi ismini taşıyan dördüncü bölümde ise, Hasan Özgür Top'un 2016 yılında ürettiği Renk Kataloğu isimli eserin üretiminde yapılan anlatısal ve plastik estetiğe dair tercihler gerekçelendirilmiştir.

This study mainly aims to form a conceptual frame for the work titled Color Catalogue and to analyse the relationship between art history and the journey of visual propaganda during the 20th century. It also includes a research on using of colors in new propaganda methodologies emerged with improved digital recording technologies and internet; and reveals the new symbolic and motivic values of colors that are used in propaganda materials. The second chapter focuses on the birth of modern propaganda institutions besides their organizational structures and historical visual propoganda examples dated to three different war periods: the WWI, the WW II and the the Gulf War II. To illustrate, the chapter named The Visual Propaganda in World War II (2.3) does not focus on the whole propaganda materials that were being published during the war; only the ones which were seen as typical are included. Also, using of color in selected propaganda materials is particularly limited with the orange color. The political meaning of the orange, which is the jumpsuit color of inmates held in the US prisons since the Second Gulf War is the main topic of the third chapter named “Color and the New Propaganda Methodologies”. After following the fourth chapter, The Conceptual Frame of the Color Catalogue, addresses the preferences directly related to the production process of the artwork Color Catalogue by Hasan Özgür Top, and grounds them in terms of plastic and narrative aesthetics.
Keywords: Color; Çevrimiçi radikalizasyon; Digital propaganda; Dijital propaganda; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Iconology; İkonoloji; Motif; Online radicalisation; Propaganda; Radicalism; Radikalizm; Renk; Sembol Propaganda; Symbol