Pazarlama iletişimi araçlarının türk şarap sektörü açısından incelenmesi-Analysing marketing communication means according to the Turkish wine sector - İçli, Gülnur (Öneri Dergisi, 2010)
Özet Türkiye ekilen üzüm alanları, üzüm verimi ve üzüm üretimi açısından iyi bir durumda olmasına rağmen dünya sarap üretimi bakımından çok alt sıralarda yer almaktadır. Sektörün en önemli eksikliği, sarabı hem yurt içi hem de yurt dısında tanıtmak konusundaki pazarlama iletisimi çabaların yetersizliğidir. Müsterilerle iletisime geçilememesi; sektör, ürün, marka ve firma hakkında müsterilerin yeterince bilgilendirilememesine neden olmakta ve bu durumda müsterinin ürünü tanımaması, marka hakkında bilgi sahibi olmaması sebebiyle ürüne rağbet göstermemesi neticesini doğurmaktadır. Bu çalısmada; sektörün gelismesinde, firmaların ürünlerini ve markalarını tanıtmalarında ve dünya firmaları arasında yerlerini almalarında önemli bir payı olan pazarlama iletisimi araçlarının (tutundurmanın) - reklam, satıs gelistirme, kisisel satıs, halkla iliskiler, doğrudan pazarlama - önemine değinilmekte ve örneklere yer verilmektedir. Abstract Although Turkey is well-developed at grape fields, grape performance and grape production, it’s in the below rows in wine production. The main shortage of the sector is the lack of marketing communication efforts on presenting wine both homeland and abroad. Disinteraction with the customer due to the lack of instruction of the customer about sector, productor, brand and company; this cause to the conclusion that customers are not familiar with the product and the brand and don’t demand the product. In this analysis, the marketing communications means – advertising, promotion, personnel selling, public relation, direct marketing – which have an important share on the sector’s development, firms presenting products and presenting their brands and taking part among the world’s companies; is stated and given place to some examples and applications.
Keywords: Sarap, Pazarlama, Đletisim, Bütünlesik Pazarlama Đletisimi; Wine, Marketing, Communication, Integrated Marketing Communication