Alman ve İsviçre hukuku ile karşılaştırmalı olarak Türk hukukunda başlangıç kira bedelinin sınırlandırılması meselesi - İNCE AKMAN, NURTEN (My University, 2021)
Bazı ülkelerin hukuki düzenlemelerinde, kiracının korunması esası benimsenip kiracıyı koruyucu özel hükümler ihdas edilmiştir. Söz konusu ülkelerde, genellikle kira bedelinin serbestçe belirlenmesinin ve/veya artırılmasının önüne geçilerek kiracının korunması amaçlanır. Misal, Alman ve İsviçre hukukunda, özel düzenlemeler uyarınca taraflar, yeni bir kira sözleşmesi akdederken dahi kira bedelini serbestçe belirleyememektedirler. Bir başka deyişle, bahsi geçen ülkelerde, başlangıç kira bedeli, özel hükümler yoluyla sınırlandırılmıştır. Türk hukukunda ise 6098 sayılı TBK m.344’te, kira sözleşmesi devam ederken kira bedelinde meydana gelecek artış sınırlandırılmış, ancak başlangıç kira bedelini sınırlayan özel bir hüküm öngörülmemiştir. Oysaki, son zamanlarda Türkiye’de bazı illerde başlangıç kira bedellerinde büyük artışların yaşandığı görülmektedir. Bu çalışmamızda, Alman ve İsviçre hukukundaki başlangıç kira bedeline ilişkin sınırlamalar ele alınıp Türk hukukunda Alman ve İsviçre hukukunda olduğu gibi başlangıç kira bedeline ilişkin sınırlamalara ihtiyaç duyulup duyulmadığı incelenecektir.

In some legal regulations, the principle of tenant protection has been adopted and, it is generally aimed to protect the tenant by preventing the determination and/or increase of the rental price uncontrolledly. In German and Swiss law, pursuant to special regulations, the parties cannot freely determine the rental price even when concluding a new lease agreement. In Turkish law, the increase in the rental price over the course of the rental agreement is limited in accordance with the article 344 of the Turkish Code of Obligations, but there is no special provision limiting the initial rental price. There have been large increases in the initial rental prices in some provinces in Turkey recently. In this study, the limitations on the initial rental price in German and Swiss law will be discussed and it will be examined whether there is a need for restrictions on the initial rental price in Turkish law.
The issue of limiting the initial rental price in turkish law comparatively with german and swiss law
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC); Kiracının Korunması; Başlangıç Kira Bedeli; Kira Bedelinin Sınırlandırılması; Aşırı Yararlanma (Gabin); Özel Düzenleme; Protection of Tenants; Initial Rental Price; Limitation of Rental Price; Lision; Special Regulation.