Kronik miyeloid lösemide tedavi direnci i̇le i̇lişkili gen ekspresyon profili ve telomer uzunluğu arasındaki i̇lişki - Koçkan, Betül (My University, 2025)
Kronik miyeloid lösemide tedavi direnci i̇le i̇lişkili gen ekspresyon profili ve telomer uzunluğu arasındaki i̇lişki Amaç Kronik miyeloid lösemide tedavi direnciyle muhtemel ilişkili genlerden bir panel oluşturup, bu genlerin birbiriyle ve TKİ direnci ile korelasyon durumunu ve KML hastalarında tedavi direnci ile telomer uzunluğu arasında ilişki olup olmadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hasta ve kontrol grubundan kan örnekleri alınarak RNA izolasyonu, cDNA sentezi ve DNA izolasyonu yapılmıştır. Gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) yöntemi ile gen ekspresyon seviyeleri belirlenmiştir ve telomer uzunluğu ölçümü gerçekleştirilmiştir. Bulgular: TKİ tedavisine dirençli hastalarda, TKİ tedavisine duyarlı hastalara kıyasla TET2 ve DNMT1 genlerinin ekspresyon seviyelerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Panelde yer alan TWİST-1, HMGA2, EZH2, FAM83B, SALL4 ve PAK1 genlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir ekspresyon farklılığı saptanmamıştır. Yaş uyumlu sağlıklı kontrollerin telomerlerine göre TKİ tedavisine dirençli ve duyarlı olan hastaların telomerlerinin daha uzun olduğu belirlenmiştir. Tedaviye dirençli ve duyarlı KML hastalarının telomer uzunlukları arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Sonuç: TET2 geni, KML’de TKİ direncinde önemli bir biyobelirteç olabilir. Gen ekspresyon profili analizleri ve telomer uzunluğu ölçümü, KML’de tedavi sürecinin doğru yönlendirilebilmesi ve yeni hedefli ilaç tasarımları için önem taşır.

The relationship between gene expression profile and telomere length associated with treatment resistance in chronic myeloid leukemia Objective: This study aimed to establish a panel of genes that are likely to be associated with treatment resistance in chronic myeloid leukemia, to determine the correlation between these genes and TKI resistance, and to determine whether there is a relationship between treatment resistance and telomere length in CML patients. Materials and Methods: Blood samples were taken from the patient and control groups, and RNA isolation, cDNA synthesis, and DNA isolation were performed. Gene expression levels were determined by real-time polymerase chain reaction and telomere length measurement was performed. Results: It was determined that the expression levels of TET2 and DNMT1 genes were lower in patients resistant to TKI treatment compared to patients sensitive to TKI treatment. No statistically significant expression difference was detected in the TWIST-1, HMGA2, EZH2, FAM83B, SALL4, and PAK1 genes included in the panel. It was determined that the telomeres of patients resistant and sensitive to TKI treatment were longer compared to the telomeres of age-matched healthy controls. There was no significant difference between the telomere lengths of treatment-resistant and treatment-sensitive CML patients. Conclusion: TET2 gene may be an important biomarker of TKI resistance in CML. Gene expression profile analyses and telomere length measurement are important for the correct direction of the treatment process in CML and for new targeted drug designs.
The relationship between gene expression profile and telomere length associated with treatment resistance in chronic myeloid leukemia
Keywords: Chronic myeloid leukemia; gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu Chronic myeloid leukemia; Kronik miyeloid lösemi; Medical biology; real-time polymerase chain reaction; telomer uzunluğu; telomere length; TET2; Tıbbi biyoloji; tirozin kinaz inhibitörü direnci; tyrosine kinase inhibitor resistance