Temporomandibular eklemin kronik internal bozukluklarında botulinum toksin-a uygulamasının retrospektif incelenmesi - Değirmenci, Serkan (My University, 2009)
Temporomandibular Eklemin Kronik İnternal Bozukluklarında Botulinum Toksin-A Uygulamasının Retrospektif İncelenmesi Botulinum toksin tip A (BTX-A) motor sinir ucuna kalıcı olarak bağlanır ve asetilkolin salınımını engelleyerek pre-sinaptik nöromusküler blok sağlar, böylece kasın seçici olarak zayıflaması ve paralizini kas atrofisi takip eder. Toksin kozmetik amaçlı birincil kullanım alanı dışında özellikle ağrı kontrolü olmak üzere çeşitli tıp alanlarında kullanılabilmektedir. BTX-A günümüzde bruksizm, masseter hipertrofisi, temporomandibular eklem dislokasyonu ve TMD hastalarında ağrı giderici olarak kullanılmaktadır. Ancak BTX-A’nın TME’nin iç düzensizlikleri üzerine etkisini değerlendiren bir rapor bulunmamaktadır. Mevcut çalışmada BTX-A’nın dış pterigoid kasın üst karnına enjeksiyonu ile anterior disk deplasmanının tedavisindeki sübjektif ve objektif yanıtları değerlendirdik. Metot: anterior disk deplasmanı olan 15 hasta kontrolsüz çalışmaya dahil edildi ve EMG rehberliğinde lateral pterigoid kasın üst karnına 15U BTX-A uygulanarak tedavi edildi. Denekler 6 ay boyunca takip edildi. Başarı değerlendirmesi olarak MR görüntülemesi, VAS ile sübjektif ağrı takibi, maksimum ağız açıklığı, kaslardaki hassasiyet ve TME sesleri dahil edildi. Bulgular: Enjeksiyon öncesi ve sonrası ağrı skorları (P<0.05) ve klik sesinde (P<0.05) istatistiksel olarak anlamlı derecede değişim vardı. Anterior disk deplasmanında istatistiksel olarak anlamlı derecede düzelme sağlandı. Uygulamada herhangi bir komplikasyon veya yan etki gelişmedi. Sonuç: lateral pterigoidin üst karnına botulinum toksin A enjeksiyonu konservatif tedavilere cevap vermeyen miyofasiyal ağrı ve ADD hastaları için yenilikçi, etkili ve güvenli bir tedavi seçeneği olmaktadır. Temporomandibular eklem, iç düzensizlikler, botulinum toksin, EMG, lateral pterigoid

Retrospective Evaluation of Botulinum Toxin A Injections for Chronic Internal Derangements of Temporomandibular Joint Botulinum toxin type A (BTX-A) binds permanently to the motor end plate preventing acetylcholine release causing pre-synaptic neuromuscular blockade, the muscle can be selectively weakened and local paralysis is followed by atrophy of the muscle. The toxin can be used in various medical fields for more than simply cosmetic purposes, especially in pain control. Unlabelled uses of BTX-A for bruxism, masseter hypertrophy, temporomandibular joint dislocation and reducing pain of TMD patients. However, there are no reports evaluating the effect of BTX-A on internal derangements of TMJ. In this study, we evaluated subjective and objective responses to treatment of anterior disc displacement (ADD), using with botulinum toxin (BTX-A) injections in the superior head of lateral pterygoid muscle (SLP). METHOD: 15 subjects with ADD were enrolled in this uncontrolled study and treated with BTX-A. 15U toxin injected to the affected SLP under electromyographic guidance. Subjects were followed-up for six months. Outcome measures included MRI findings, subjective assessment of pain by visual analogue scale (VAS), measurement of interincisal mouth opening, tenderness to palpation and TMJ sounds. There was a statistically significant difference between the preinjection and postinjection pain scores (P<0.05) and clicking of the joint (P<0.05). Statistically significant improvement was achieved in ADD. No side effects or complications were reported. CONCLUSION: The local injection of botulinum toxin type A to the superior head of lateral pterygoid muscle constitutes an innovative and adequately efficient treatment method for myofacial pain and ADD patients who do not respond to conservative treatment methods. Key words: Temporomandibular joint, internal derangement, botulinum toxin, EMG, lateral pterygoid.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı