Lojistik yönetim sisteminde fiziksel tedarik ve dağıtım alt sistemi maliyetlerinin hesaplanması ve bir öneri - Demir, Volkan (My University, 2003)
Dünyada lojistiğin genel bir tanımı mevcuttur. Lojistik, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, hammaddelerin başlangıç noktasından mamulün tüketildiği son noktaya kadar olan tedarik zinciri içindeki malzemelerin, servis hizmetlerinin ve bilgi akışının etkili ve verimli bir şeklide her iki yöne doğru hareketinin ve depolanmasının planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesidir. Lojistik Yönetim Sisteminde Fiziksel Tedarik ve Dağıtım Alt Sistem Maliyetlerinin Hesaplanması ve Bir Öneri isimli çalışmamda iki ana amacım bulunmaktadır. Bu amaçlarımdan birincisi, lojistik kavramının işletme literatüründe yerini bulmasında katkı sağlamak ve bu kavramın muhasebe, maliyet muhasebesi, yönetim muhasebesindeki yerini incelemektir. İkinci amacım ise, lojistik hizmet üreten işletmelerde bu lojistik faaliyetlere ilişkin maliyetlerin geleneksel maliyet muhasebesi modelleri ile hesaplanmasının zorluğunu ortaya koymak ve faaliyet tabanlı maliyetlemeye dayanan modellerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulamaktır. Lojistikde maliyetlerin artan önemi nedeniyle maliyet muhasebesi modellerinin, lojistikte uygulanabilirliğini inceleme gereği ortaya çıkmıştır. Bu incelemeler neticesinde geleneksel maliyet muhasebesi modellerinin; çok yönlü, değişken ve esnek bir lojistik sistem içerisinde uygulanmasının işletmeler için doğru olmayan sonuçlar doğurduğu bir gerçektir. Kaynak tüketimini son mamulle (hizmetle) ilişkilendiren bir model geliştirmeye olan ihtiyaçtan dolayı bir firma için faaliyet tabanlı bir maliyetlendirme sistemi geliştirmek hiç de kolay bir iş değildir. Bu modeller organizasyona özeldir ve satış hacmi ve mamullerin çeşidi değiştikçe duruma uygun hale getirilmelidir. Bu zorlukların üstesinden gelmek için tavsiye edilen yaklaşım bir iş birimi, bir mamul (hizmet) grubu, bir zaman periyodu ve bir dağıtım kanalı için bir maliyet modeli uyarlanmasıdır. In the World, defined logistics as: the process of planning, implementing, and controlling the efficient, effective flow and storage of goods, services, and related information from point of origin to point of consumption for the purpose of conforming to customer requirements. Separate activities or functions, all of which fall under a business firm's logistics umbrella, include customer service, demand forecasting, documentation flow, interplant movements, inventory management, order processing, packaging, parts and service support, plant and warehouse site selection, production scheduling, purchasing, returned products, salvage scrap disposal, traffic management, and warehouse and distribution centre management. These activities must be planned and executed in coordination with each other. The logistics manager may pay more for one element of service in order to save an even larger amount on a different element. For example, air freight, an expensive form of transportation, saves money on packaging because airlines are more careful with cargo than are some of their competitors. Also, because the goods will be delivered more quickly, payment for them is received more quickly. The development of an activity-based costing system for a company is not an easy task, because of the need to develop models that relate resource consumption to final product. These models are organisation specific and need to be calibrated frequently as the sales and range of peroducts alters. To overcome these difficulties a recommended approach is to start with a cost model for one business unit, one product group, one time period and one type of distribution channel.
Keywords: Genel yönetim; Maliyet Muhasebesi; Üretim yönetimi