Zeydiyye’de imamet düşüncesi; doğuşu ve gelişmesi - Taş, Yasin (My University, 2005)
Zeydiyye mezhebi ve imâmet anlayışını işleyen tez, giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Hz. Peygamberin ölümünden sonra gelişen imâmet ile ilgili tarihi olaylara değinilmiştir. Birinci bölümde Zeyd b. Ali ile başlayan süreç ve onun imâmet ile ilgili görüşleri işlenmiştir. İkinci kısımda ise Zeyd’den sonraki Zeydî devletler ve bunların imâmet anlayışları ele alınmıştır. Zeyd b. Ali, Ehl-i Sünnet ile Şîa’nın üzerinde uzlaşabileceği bir imâmet teorisi geliştirmiştir. O’ndan sonra gelişen mezhepte bazı taraftarları Zeyd’in imâmetle ilgili görüşlerinden sapmışlardır. Özellikle Cârûdiyye fırkası ile bir kısım Yemen Zeydiler’i imâmet konusunda İmamiyye Şiîliğine yakın görüşler benimsemiş ve bu düşünceleri savunmak için söz konusun mezhebin kullandığı delillere yönelmişlerdir. Mistik yaklaşımlardan uzak bir imâmet anlayışı benimseyen Zeydiyye Mezhebi, imâmetin Ehl-i Beyt’e hasredilmesi şartı dışında genel olarak Ehl-i Sünnet ile paralellik gösterir. This thesis contains Zaydiya sect and thought of imamat and consists an introduction and two parts. In introduction the discussion of imamat after death of prophet Muhammed was studied. In the first chapter the process which started with Zeyd b. Ali and his thought about imamat was considered. Zeydian states after Zeyd and their imamat thought was examined in the second chapter. Zeyd brought up the theory of imamat that can agree The Sunnis and Shi’a on it. After the him, some of his followers deviated from his thoughts about imamat. Opinions that close to Twelve-Imam Shi’ism were especially considered by divisions of The Carudiya and some of Yemen Zaydians and these divisions went towards evidence of Shi’a to defence their thoughts. This sect considers comprehansion of imamat for from mystic approaches and this sect generally showed paralellism with The Sunnis about imamat except the dedication of imamat to the Ahl al-Bayt.
Keywords: Din; İmamet; İslam ahlâk ve adâbı; İslam Dini; Mezhepler, İslam; Zeydiyye Mezhebi