İnternet reklamlarının ölçülebilirliği ve uygulamaları - Şar, Efe (My University, 2007)
İnternet Reklamlarının Ölçülebilirliği ve Uygulamaları Tez Özeti: İnternet 1969 yıllarda soğuk savaş zamanında ABD tarafından güvenlik amaçlı geliştirilen bir proje iken soğuk savaşın sona ermesiyle beraber, halkın kullanımına açılmış ve bir fenomen haline dönüşmüştür. İnternet kullanımının hızla artması sonuçu, reklam verenler için önemli bir mecra haline dönüşmüştür. Kısa süre içinde tüm dünyada internet reklamları önem kazanmış ve reklam verenler tarafından sıklıkla tercih edilen bir mecra olmuştur. Dünya’da internet reklamlarına ciddi bir bütçe ayrılırken Türkiye’de bu oran yüzde dörtler seviyesindedir ama Türkiye’deki internet reklamları hızlı bir büyüme trendi içindedir. İnternet reklamları banner reklamları, rich media reklamları, brandwrap reklamları, elektronik posta reklamları, text ve arama motorları reklamları olmak üzere toplam beş ana başlık altında incelenebilir. Günümüzde en çok tercih edilen reklam türü rich media reklamlarıdır. Bunun başlıca sebebi rich media reklamlarının son kullanıcının ilgisi kolayça çekilebilmesi ve bir interactivite yaratılabilmesidir. İnternet reklamları son dönemde her ne kadar hız kazansada bazı reklam verenler tarafından kuşkuyla bakılmaktadır. Bunun başlıca sebebide internet reklamlarının ölçülebilirliğinin ve tıklama oranlarının gerçeği yansıtıp yansıtmamasıdır. Günümüzde internet reklamlarını direk ölçümleyen bir sistem yoktur, fakat Google’ın hizmeti olan Alexa.com sitesi sitelerin hitlerini alexa toolbar indirmiş internet kullanıcılarını baz alarak ölçümleyebilmektedir. Fakat sadece fikir vermesi amacıyla geliştirilmiştir. Yapmış olduğum çalışma sonucunda internet reklamlarının sadece reklam veren ve reklam alan firma tarafından sayısal olarak ölçümlenebileceği fakat bu ölçümünde objektif ve sağlıklı olamayacağını söyleyebiliriz. Bunun başlıca sebebinin arama motorları yolladıkları spider ve robotların sitelerinin hitlerini manipule etmesidir. Sonuç olarak internet reklamlarının ölçümlenmesi bugünkü teknoloji itibariyle mümkün değildir ve manipulasyona açık durumdadır. Elde edilen veriler objektif değerleri yansıtmayabilir. MEASUREMENT OF INTERNET ADVERTISING AND PRACTICES In 1969 at the end of The Cold War; internet was a project which had enhanced because of security. When The Cold War finished; internet throw open to the public and became a phenomenon. When the usega of internet had been accured, internet became a important channel for advertisers. In short span of time; internet advertising became important for the whole word and they became popular, favour channel for advertisers. In the whole word saves a cruial budget for internet advertising, on the other hand Turkey’s budget for the internet is about 4 per cent but lately in Turkey; internet advertising is shooting up. İnternet advertisings can be analyse under 5 main headings; banner advertisings, rich media advertisings, brandwrap advertisings, electronic mail advertisings and tex and search engine advertisings. Now a days rich media advertisings are the most popular, favour advertising type, because rich media advertisings can easily create interest of the last users and can cause interactive. Recently; internet advertising is picking up speed but some internet advertisers get suspicion about it. One of the main factors in suspicion; measuring online advertising and tick per cents are correct or not. At the present day, there is no such a direct measurement system . But Google have a service about this: Alexa .com. Alexa puts in Alexa’s users who are download Alexa Toolbar to measure the sites hits. But this system just enhaced to give a generalize idea. In the wake of my study; advertisers can only measure internet advertisings but we can say that; these measurements are not going to be objective and healthful. One of the main factor about this problem is; the spiders and robots, which are sent by search engines, manipulate sites. In conclusion; measurement of internet advertising is not possible with the present days levef of technology and it opens to manipulate. Original datas would not show the objective results.
Keywords: Reklamcılık_İnternet