Küçük saha oyunlarında eşit ve farklı sayılardaki futbolcuların saha büyüklüğü değişkenliklerine bağlı fiziksel, fizyolojik ve teknik beceri yeterliliklerine etkisinin değerlendirilmesi - Kumak, Aliasker (My University, 2021)
Küçük Saha Oyunlarında Eşit ve Farklı Sayılardaki Futbolcuların Saha Büyüklüğü Değişkenliklerine Bağlı Fiziksel, Fizyolojik ve Teknik Beceri Yeterliliklerine Etkisinin Değerlendirilmesi Öğrencinin Adı: Aliasker KUMAK Danışman Adı: Prof. Dr. Ali KIZILET Beden Eğitimi ve Spor Amaç: Bu araştırmanın amacı Küçük Saha Oyunlarında Eşit ve Farklı Sayılardaki Futbolcuların Saha Büyüklüğü Değişkenliklerine Bağlı Fiziksel, Fizyolojik ve Teknik Beceri Yeterliliklerine Etkisinin Değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya haftada 5 gün antrenman yapan U17 yaş grubunda oynayan 8 futbolcu gönüllü (Yaş: 17,40,2, Boy:1783,2cm, Kilo:71,64,6, Vücut Kitle İndeksi: 20.011,03kg/ m) olarak katılmıştır. Çalışmaya katılan sporculara 4 hafta 15x25m sahada 4 hafta 18x30m sahada haftada 1 gün 3x3 jokersiz, 3x3+1joker ve 3x3+2jokerli küçük saha oyunları oynatılmıştır. Çalışmalarda 4dk oyun, 4 dk dinlenme aralığı verilmiş, laktat seviyesinin tespiti için oyunlara başlamadan ve oyunlar bitince oyuncuların el parmak uçlarından kan örneği alınmıştır. Çalışmalara başlamadan önce katılımcılara oyunlar hakkında bilgi verilmiş daha sonra random atama ile asil ve joker futbolcular belirlenmiş, oyunculardan çalışmalarda en yüksek eforu sarf etmeleri istenmiştir. Bulgular: Tüm oyun formatlarında ( 3x3, 3x3+1j ve 3x3+2j ) 15x25m sahada yalnızca asil oyuncuların maksimum hız değerlerinde (18,47km/ s, 18,27km/ s, 19,98 km/ s) farklılık tespit edilmiş, asil oyuncuların maksimum hız yanıtlarında istatistiksel olarak farklılık elde edilmiş, oyunlarda en yüksek hızlara 2 joker oyuncunun görev aldığı (3x3+2j) oyunlarda ulaşılmıştır. Sonuç: Sonuç olarak joker oyuncuların oyunlarda görev alması, oyunlardaki joker oyuncu sayıları ve jokerlere uygulanan kuralların hem asil hemde joker pozisyonunda oyayan futbolcuların fizisksel ve fizyoloyik yanıtlarını etkilediği aynı zamanda jokerli ve jokersiz oyuncular ile oynanan oyunlarda grupların teknik beceri performanslarınında farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.

Evaluation of the Effects of Equal and Different Numbers of Football Players on Physical, Physiological and Technical Skill Competencies Depending on Field Size Variability in Small Sided Games Student's Name: Aliasker KUMAK Supervisor: Prof. Dr. Ali KIZILET Department: Physical Education and Sports Purpose: The aim of this research is to evaluate the Effect of Equal and Different Numbers of Football Players on the Physical, Physiological and Technical Skill Competencies Depending on the Variability of Field Size in Small Sided Games. Material and Method: Eight football players in the U17 age group, who train 5 days a week, (age: 17.40.2, height:1783.2cm, weight:71.64.6, body mass index: 20.011.03kg/ m) participated in the research voluntarily. Athletes participating in the study were played on the 15x25m field for 4 weeks, on the 18x30m field for 4 weeks, 3x3 no joker, 3x3+1 joker and 3x3+2 joker small sided games once a week. In the studies, 4 minutes of play and 4 minutes of rest were given, and blood samples were taken from the fingertips of the players before and after the games to determine the lactate level. Before starting the studies, the participants were informed about the games, then the main and joker football players were determined by random assignment, and the players were asked to make the highest effort in the studies. Results: In all game formats (3x3, 3x3+1j and 3x3+2j) on the 15x25m pitch, only a difference in the maximum speed values of the main players (18.47km/ h, 18.27km/ h, 19.98 km/ h) and a statistical difference in the maximum speed responses has been observed, and the highest speeds were achieved in games where 2 joker players took part (3x3+2j). Conclusion: As a result, it was determined that the joker players taking part in the games, the number of joker players in the games and the rules applied to the jokers affect the physical and physiologic responses of the players playing in both the noble and wild positions and at the same time, it was determined that there was a difference in the technical skill performances of the groups in the games played with players with and without jokers.
Keywords: Asil oyuncu; Football; Futbol; Joker oyuncu; Küçük saha oyunları; Main player; Öğrenim ve öğretim; Small sided games; Spor; Sports; Study and teaching; Technical skill; Teknik beceri Joker player