Yazılı basında Türkiye-Avrupa Birliği (3 Ekim 2005) müzakere sürecine ilişkin haberlerin analizi - Şıvgın, Zeynep Merve (My University, 2007)
YAZILI BASINDA TÜRKİYE- AVRUPA BİRLİĞİ (3 EKİM 2005) MÜZAKERE SÜRECİNE İLİŞKİN HABERLERİN ANALİZİ Avrupa Birliği- o dönemki adıyla Avrupa Topluluğu- 1959 yılında yapılan tam üyelik başvurusu ile Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden biri oldu. Avrupa ile ilişkiler konusu, 1959 yılından günümüze kadar olan süre zarfında, özellikle konumuz bağlamında 3 Ekim 2005’de Türkiye ile müzakerelere başlanması kararının alınmasının ardından hem kamuoyunu hem de basını meşgul eden bir konu haline gelmiştir. 3 Ekim tarihi, Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne aday ülke statüsünden, Avrupa Birliği ile müzakerelere başlayan ülke statüsüne getirmesi dolayısıyla ilişkilere yeni bir boyut kazandırması nedeniyle, yazılı basında geniş ölçüde yer aldı. Bu çalışma 3 Ekim 2005 tarihinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği liderlerinin, Türkiye ile 3 Ekim 2005'te müzakerelere başlanması kararının, Türk yazılı basını tarafından nasıl algılandığı ve kamuoyuna nasıl aktarıldığı üzerine yapılmıştır. Toplumun gündemde öne çıkan başlıklara ilişkin bilgi almada başvurduğu birincil kaynağın basın olduğu hatırlandığında, yazılı basının toplumun görüş ve düşüncelerini şekillendirmede ne denli ciddi bir role sahip olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda da en az şimdiki kadar gündemde yer alacağı düşünülen ve sonuçları itibarıyla Türkiye’de yaşayan herkesin hayatını ilgilendiren Avrupa Birliği ile ilişkilerin yazılı basında nasıl yer aldığı ve basının bu konuda toplumu nasıl yönlendirdiğinin anlaşılması önem kazanmıştır. Yazılı basında 3 Ekim 2005 tarihi öncesinde ve sonrasında çıkan haberler, içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Yapılan incelemede, liberal basın anlayışının kabul gördüğü günümüz basın dünyasında faaliyet gösteren gazetelerin, AB konusunda analitik görüşlere yer vermedikleri; ideolojik bakışları doğrultusunda yanlı bir yayın politikasıyla, toplumu yüzeysel bir bakış açısı ile belli bir eğilime sevk eden, bir yayın politikası yapısı içinde olduğu tespit edilmiştir. Tarafsızlık ve objektiflik tartışmalarının geride kaldığı günümüz basınından beklenen, dayatmacı tavrını bir kenara koyarak sübjektif ilkelilik kavramını benimsemesidir. Avrupa Birliği, Liberal Basın, Yazılı Basın, Haber, İçerik Analizi

ANALYSIS OF NEWS IN THE PRINT MEDIA REGARDING THE TURKEY- EUROPEAN UNION NEGOTIATION PROCESS (OCTOBER 3, 2005) European Union - European Community, as the title known in that period- became one of the most important issues on the agenda of Turkey with the full membership application made in 1959. During the period starting from 1959 till present, especially on October 3, 2005, the relations with Europe have become an issue occupying both public opinion and the press. The date of October 3 gained a new dimension in the relations and presented to a large extent in the print media due to transferring Turkey from the status of member nation for EU to the status of a nation to commence negotiations with Europe. This study has been conducted on how the decision concerning the commencement of negotiations with Turkey made by EU leaders gathering in Brussels, was perceived by the Turkish print media and communicated to public opinion. When it is considered that the media is the primary source the public resorts to in order to obtain knowledge regarding headings in the agenda, it can be understood that the print media has a very significant role in shaping the thoughts and opinions of society. Therefore, the understanding of how relations with the EU which is expected to be on the agenda in the future and which concerns the lives of everyone living in Turkey in terms of its results is presented in the print media and how the media directs the public regarding this issue has gained importance. News in the print media which have been published before and after October 3, 2005 have been analyzed using the content analysis method. In the analysis conducted it has been determined that the newspapers -displaying activity in the media world of today, where the liberal understanding of media is accepted- do not present analytic view regarding EU and they are in a media policy structure which directs the public to a certain tendency with a superficial point of view in accordance with their ideological view. In the printed media of today where neutral and objective discussions have been abandoned, it is expected that printed media set aside its imposing attitude and adopts the concept of having subjective principles.
Keywords: Avrupa Birliği_Basın_Türkiye; Gazetecilik; Liberal Basın; Türkiye_Basın_Avrupa Birliği