Hedef kitlesi kadın olan televizyon reklamlarında çekici ve kültürel kodları yansıtan erkek imgesi kullanımının marka tutumuna etkisi - Ülker, Yelda (My University, 2015)
HEDEF KİTLESİ KADIN OLAN TELEVİZYON REKLAMLARINDA ÇEKİCİ VE KÜLTÜREL KODLARI YANSITAN ERKEK İMGESİ KULLANIMININ MARKA TUTUMUNA ETKİSİ Reklamlarda, markaya dikkat çekmek, marka tutumu oluşturmak için kadın imgeleri yıllardır kullanılmaktadır. Toplumda, kadın ve erkeğin konumunun değişmesi ile birlikte erkek imgeleri de reklamlarda farklı rollerde ve sıkça görülmeye başlanmıştır. Reklamlarda cinsel öğe kullanımı da genellikle kadın üzerine yapılırken, günümüzde erkeğinde cinsel obje olarak kullanıldığını biliyoruz. Bu sebeple son yıllarda erkeklerin fiziksel görüntüsünün sürekli olarak ön plana çıkarılması ve ideal erkeklik imgelerinin sergilenmesi, reklamların klişeleri arasına girmiştir. Bu araştırmada, hedef kitlesi kadın olan televizyon reklamlarında çekici ve kültürel kodları yansıtan erkek imgeleri kullanılmasının, marka tutumuna yansımasındaki rolü araştırılmıştır. Bu bağlamda, reklamlarda çekici ve kültürel kodları yansıtan erkek imgelerinin kullanıldığı markalara yönelik tutumlar ile kadın tüketicilerin demografik özellikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Erkek İmgesi, Erkek, Tüketici Davranışı, Marka Tutumu, Televizyon Reklamları

EFFECT OF USING MASCULINE IMAGE, WHICH REFLECTS ATTRACTIVE AND CULTURAL CODES ON TV COMMERCIALS WHOSE TARGET AUDIENCE IS WOMEN, ON BRAND ATTITUDE For many years, women images have been used to create brand attitude and to draw attention to the brand in advertisements. In society, by change in the position of women and men, the images of men have often been used in different roles in advertisements as well. Although women have been used as sexual objects in advertisements, today we know that men are a used in advertisements for the same purpose. Therefore, in recent years highlighting physical image of men and presentation of ideal images of masculinity has become one of the clichés of advertising. In this research, the reflection on the role of brand attitude has been investigated about television commercials where male images reflecting attractive and cultural codes, which use women as main target. In this context, the relationships between demographic characteristics of women consumers and attitudes towards the brands, which reflect attractive and cultural codes for men images in advertisements, have been examined. Men Images, Men, Consumer Behavior, Brand Attitude, TV Commercial
Keywords: Erkek; Erkek İmgesi; Halkla İiliskiler; Marka Tutumu; Reklam; Televizyon Reklamları; Tüketici Davranışı; Türkiye