Küçük ve orta ölçekli işletmelerde (“kobi”) finansal planlama ve finansal risk yönetimi yolu ile sürdürülebilirliğin sağlanması ve bir uygulama örneği - Demirkaya, Mehmet Ali (My University, 2014)
Adı ve Soyadı: Mehmet Ali Demirkaya letme Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Danışman: Prof. Dr. Gülümser Ünkaya Tez Türü ve Tarihi: Ocak 2014 Orta Ölçekli İşletme, Finansal Planlama, Finansal Risk Yönetimi, Sürdürülebilirlik

KOBİ'LERDE FİNANSAL PLANLAMA VE FİNANSAL RİSK YÖNETİMİ YOLU İLE SÜRDÜREBİLİRLİĞİN SAĞLANMASI VE BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler tek başlarına değerlendirildiğinde mikro ekonomik birim olarak görülebilir. Ancak topluca değerlendirildiklerinde diğer tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de büyük bir öneme sahip oldukları açıktır. Gayri Safi Milli Hasıla’nın yaklaşık 3/ 2’sini üreten bu işletmeler ne yazık ki büyük şirketler gibi kolayca finansal kaynaklara erişemedikleri ve yeterli özkaynak gücüne de sahip olamadıkları için uzun ömürlü olamamaktadırlar. Bahsedilen önemleri sebebiyle, ülke ekonomisinin güçlü ve istikrarlı olması için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması şarttır. Özkaynakların yetersiz oluşu, bu işletmelerin ellerindeki fonları daha özenli kullanmasını gerektirmektedir. Bu gereklilik nedeniyle, finansal planlama ve finansal risk yönetimi uygulamaları büyük şirketlerden daha çok Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler için hayati önem taşımaktadır. Çalışmada bu işletmelerin sürdürülebilirliğinin önündeki en büyük engellerden olan finansal planlama ve finansal risk yönetimi ele alınmış ve bu ölçekteki şirketlerin gerçeklerine uygun uygulamaların nasıl olması gerektiği ortaya konmuştur. Name and Surname: Mehmet Ali Demirkaya Field: Business Administration Program: Accounting and Finance Supervisor: Prof. Dr. Gülümser Ünkaya Degree Awarded and Date: PhD Thesis – January 2014 Small and Medium Size Entity, Financial Planning, Financial Risk Management, Sustainability ABSTRACT ATTAINING SUSTAINABLTY AT SME’S BY FNANCIAL PLANNING AND FINANCIAL RISK MANAGEMENT AND A CASE STUDY SME’s can be approached as micro-economic units when evaluated on their own. However, when approached as a whole, SME’s have a great importance in Turkey as in other countries. SMEs make up for 3/ 2 of the total Gross National Product but, unfortunately, these enterprises are not able to access financial sources as efficiently as large cooperations are and as they do not have sufficient equity; they are unable to sustain their life span for too long. Based on their importance in the total GNP, the sustainability of SMEs is necessary for a strong and stable growth. Insufficient equities mean that SMEs have to employ their funds in a very efficient manner thus making financial planning and financial risk management an urgent necessity for such establishments. In this study, the biggest obstacle for sustainability i.e. financial planning and financial risk management is studied along with the presentation of applications with the examples in real case studies of SMEs.
Keywords: Ekonomi; Finansal Planlama; Finansal Risk Yönetimi; Finansman; İşletmeler_Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler_KOBİ; Muhasebe