Didaktisierung von kollokationen in daf-lehrwerken - Emekli, Anita Maria (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı, Almanca yabancı dil ders kitaplarındaki eşdizimli sözcüklerin sunumu ve bunların açıkça öğretimidir. Bu amaçla, Almanca yabancı dil ders kitaplarında yer alan eşdizimli sözcüklerin öğretim yöntemi belirli kriterler kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmanın odak noktasını, okuma metinleri ve alıştırmalardaki eşdizimli sözcüklerin analizi oluşturmaktadır. Bu Mayring'e (1995,1996) göre nitel araştırma yönteminin bir çeşidi olan içerik analizine dayanmaktadır. Nitel içerik analizi ile öncelikle okuma metinlerinde ve alıştırmalarda var olan eşdizimli sözcükler analiz edilecektir. Daha sonra eşdizimli sözcüklerin kullanım sıklığını belirlemek için bir frekans analizi yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Schubert Verlag tarafından 2008 yılında yayınlanan “Begegnungen B1+” isimli ders kitabı ve alıştırma kitabı ile Hueber Verlag tarafından 2020 yılında yayınlanan “Akademie Deutsch” isimli B1+ (Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına göre) seviyesindeki ders kitabı ve ek materyal kitabı oluşturmaktadır. Veriler, beş alt araştırma sorusuna ait toplam 20 kriter ile beş aşamada toplanmıştır: Okuma metinlerinin ve alıştırmaların biçimsel özelliklerini inceleme ölçütleri (1 ve 2), alıştırmalardaki eşdizimli sözcüklerin öğretiminin incelemesine dair ölçütler (3), alıştırma türlerine inceleme ölçütleri (4) ve sözlüklerin biçimsel incelemesine dair inceleme ölçütleri (5) kullanılmıştır. Sonuçlar, bu çalışma için oluşturulmuş 20 ölçütüne ilişkin verilerinin değerlendirmesi ile elde edilmiştir. Bulgular önce her ders kitabı için ayrı ayrı sunulduktan sonra örneklemin tamamı için özetlenecektir. Bulgulardan sonuçlar elde edilip tartışılacaktır. Çalışmanın sonunda ise önerilerde bulunulmuştur.

The aim of this study is the presentation of collocations in GFL textbooks and their explicit mediation. For this purpose, the way of teaching the collocative vocabulary in GFL textbooks is determined by using certain criteria. The focus of the study is on the analysis of collocations in reading texts and exercises. This master's thesis is based on the content structuring according to Philipp Mayring (1995,1996), a version of the method known as qualitative content analysis. With the qualitative content analysis, the collocations occurring in the reading texts and exercises are first analyzed. A frequency analysis is then used to determine the occurrence of the collocations. The textbook “Begegnungen B1+” published in 2008 by Schubert Verlag book and the integrated workbook into it, are used as a sample such as the second textbook “Akademie Deutsch” intensive textbook published in 2020 by Hueber Verlag and the additional material book for levels B1+ according to the European reference framework. The data is collected with a total of 20 criteria for the 5 sub-research questions, which can be divided into five steps: Criteria (1 and 2) for examining the formal characteristics of the reading texts and exercises, (3) the criteria for didactic collocations in the exercises, (4) the criteria for the exercise types and (5) the criteria for the formal examination of the glossaries are used. The results are evaluated according to the 20 data evaluation criteria that have been established for this study. The findings are first presented separately for each textbook and then summarized for the entire sample. Conclusions are drawn from the findings and also discussed. Based on this, recommendations are made at the end of the work.
Almanca ders kitaplarında eşdizimli sözcüklerin öğretimi
Keywords: alıştırmalar; Alman dili; ders kitabı analizi; eşdizimli sözcükler; exercises; German as a foreign language; German language; kelime bilgisi collocations; okuma metinleri; Öğrenim ve öğretim; reading texts; Study and teaching; textbook analysis; Textbooks for foreign speakers; vocabulary; yabancı dil olarak Almanca; Yabancılar için ders kitapları