Türkiye Yahudileri’nin İsrail’e entegrasyonu - Güven, Erdem (My University, 2006)
İsrail’e göç eden Türkiye Yahudilerinin, İsrail toplumuna entegrasyonunun incelendiği bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Bölüm I’de; M.Ö 4. yüzyıldan günümüze kadar, Türkiye Yahudilerinin tarihçesi anlatılmıştır. Bu bölüm kendi içerisinde, Osmanlı İmparatorluğu’ndan önceki dönem, Osmanlı İmparatorluğu dönemi ve Cumhuriyet dönemi olarak incelenmiştir. Bölüm II’de; Diaspora, göç, Siyonizm, anti-semitizm ve entegrasyon gibi konunun anlaşılabilmesi için gerekli temel kavramlar anlatılmıştır. Bölüm III’te; İsrail Devleti’nin göçlerle kurulmuş bir devlet olması gerçeğinden hareketle, çeşitli ülkelerden İsrail’e ana göç dönemleri, İsrail’in genel demografik yapısı, İsrail’de Aşkenaz-Sefarad ayrımı gibi konular incelenmiş ve İsrail’e göçle ilgili temel özellikler bu bölümde anlatılmıştır. Bölüm IV’te; Türkiye Yahudileri’nin İsrail’e göçü, göçün sebepleri ve evreleri bağlamında anlatılmıştır. Bölüm V’te ise; Türkiye Yahudilerinin İsrail toplumuna entegrasyonu, Türkiye göçmenlerine ilişkin veriler, diğer göçmen gruplarıyla ilişkiler ve İsrail Devleti ile olan ilişkiler bağlamında anlatılmıştır.

This study deals with the integration of Turkish-Jewish society to Israel. This study consists of five main parts. In Part I, the history of Turkish- Jewish society is given from the 4 B.C. It is also the history of Jewish existance at Anatolia. In this part, there are three subtitles. Those are; the structre of the Jewish Community before the Ottoman Empire, the period of Ottoman Empire and Turkish Republic period. In Part II, in order to understand this study, the explanations of the basic subjects like Diaspora, immigration, Zionism, anti-semitism and integration is given. In Part III, the structre of the State of Israel that is founded by the different waves of immigrants is explained. This part contains; the main waves of immigrations, the general demographic structre of the state, the Ashkenazim- Sepharadim difference at the Israeli society and the basic characteristics of the immigration to Israel. In Part IV, the immigration process of the Turkish-Jewish society is explained by using the reasons of this immigration and the timeline of this immigration process. In Part V, the integration of Turkish-Jewish society is explained in context of the data’s about the Turkish-Jewish immigrants, the relation with the other immigrant groups and the relation with the state.
Keywords: Yahudiler ve Yahudilik_İsrail; Yahudiler ve Yahudilik_Türkiye