Medya endüstrisinde yaratıcı sınıfın yeni ekonomiye etkisi : 3T modeli üzerinden bir inceleme - Susuz, Ebru (My University, 2020)
Özellikle 20. yüzyıl’ın son çeyreğinde, teknolojinin artan bir ivme göstermesi ve iletişim ağlarının yaygınlaşması; bilginin üretim, verimlilik ve rekabet etmede önemini gün yüzüne çıkarmıştır. Günümüzde bilgiyi üretimin her aşamasına entegre edebilen ve etkili bir şekilde yönetebilen ekonomiler ayakta kalabilmektedir. Yeni ekonomi, bilgiyi yaratıcılığa dönüştürerek katma değeri yüksek ürünler üretebilmeyi gerektirmektedir. Bu noktada öne çıkan yaratıcı işgücü ve entelektüel sermaye, işletmelere verimlilik ve rekabet üstünlüğü sağlayarak, yeni ekonominin gelişimini desteklemektedir.Richard Florida, yaratıcılığını kullanarak ekonomiye yön veren yaratıcı sınıf’a dikkat çekmektedir. Yaratıcı işlerde çalışarak gelir elde eden insanlar olarak tanımladığı yaratıcı sınıf üyelerinin yeni ekonomik büyümeyi desteklediklerini öne sürmektedir. Ayrıca Florida, yeni ekonomik büyümeyi 3t (teknoloji, yetenek, tolerans) modeline bağlamaktadır. Yaratıcı bireyler (yetenek), tüm farklılıklara hoşgörü (tolerans) ile yaklaşan bölge ya da şehirlerde yaşamayı ve üretmeyi tercih etmektedirler ve bunun sonucunda bulundukları lokasyonlarda yaratıcılık, yenilik ve teknoloji gelişmektedir.Bu araştırmada ise, yaratıcılıkları ile ekonomik katma değer sağlayan medya endüstrilerindeki yaratıcı sınıfı meydana getiren yaratıcı bireylerin yeni ekonomiye etkisi, Florida’nın 3t (technology, talent, tolerance) modeli üzerinden incelenmektedir.

Especially in the last quarter of the 20th century, technology showing an increasing momentum and spread of communication networks; it has revealed the importance of knowledge in production, efficiency and competition. Today, economies that can integrate information into every stage of production and manage them effectively can survive. The new economy requires the ability to produce products with high added value by transforming knowledge into creativity. The creative workforce and intellectual capital that stands out at this point support the development of the new economy by providing productivity and competitive advantage to businesses.Richard Florida points out the creative class that drives the economy using its creativity. He argues that members of the creative class, who he defines as people who earn income by working in creative jobs, support new economic growth. Also, Florida links the new economic growth to the 3t (technology, capability, tolerance) model. Creative individuals (talent) prefer to live and produce in regions or cities that approach all differences with tolerance (tolerance) and as a result, creativity, innovation and technology develop in their locations.In this study, the effect of creative individuals, who make up the creative class in the media industries that provide economic added value with their creativity, on the new economy is examined through Florida's 3t (technology, talent, tolerance) model.
Keywords: 3t Model; 3t Modeli; Gazetecilik; Journalism; Media İndustries; Medya Endüstrileri Creative Class; New Economy; Yaratıcı sınıf; Yeni Ekonomi