İşletme İçi Etkili İletişim ve Uygulamadan Bir Örnek - Aytekin Ziyaoğlu , Nur (My University, 1999)
İŞLETME İÇİ ETKİLİ İLETİŞİM VE UYGULAMADAN BİR ÖRNEK ÖZET İletişim, sinir sistemi gibi işletmenin örgütlenme aşamasından itibaren tüm yönetim fonksiyonlarının işlemesini sağlar. Yönetimin doğru kararlar alabilmesi, alınan kararların, şirket politikalarının, talimatların işgörenlere zamanında ve doğru olarak ulaşılabilmesi, huzurlu ve verimli bir iş ortamının yaratılabilmesi etkin bir iletişim sisteminin varlığıyla yakından ilgilidir. İnsan kaynağının bir işletmenin en kıymetli varlığı olduğu günümüz işletmeciliğinde işgörenlerle iletişim önemli bir gereksinimdir. Yöneticiler ve astlar arasında kurulan olumlu ilişkiler sayesinde işletmenin insan gücünün verimi artar, motivasyonu yükselir ve işletmeye bağlılığı artar. Yöneticilerin etkili iletişimin amaç, ilke ve görevlerini iyi anlamaları ve uyguluyor olmaları işletmenin geleceği açısından çok önemlidir. İletişim sistemindeki zayıflıklar bir işletmede bulunan tüm sistemlerin çalışmasını etkileyerek, bütünlüğün bozulmasına ve amaçlardan uzaklaşılarak çeşitli sorunların doğmasına neden olabilir. Bir işletmede hem biçimsel hem de biçimsel olmayan iletişim sistemleri birlikte varlığını sürdürmektedir. Biçimsel iletişim sistemi örgüt yapısına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır ve örgütlenme süreci içerisinde belirlenmektedir. Yönetsel işlevlerin etkili olması, biçimsel iletişim kanallarının, bilgilerin serbestçe akmasını sağlayacak şekilde, açık ve belirgin olmasını gerektirir. Biçimsel olmayan iletişim kanalları da kontrol altında oldukları sürece etkili iletişime katkıda bulunabilirler. İşgörenlerle iletişimde, kurumsal katmanların çokluğu, yönetsel otoritenin aşırı olması, aşırı merkeziyetçilik, işletmede güven ortamı olmaması, çevre koşulları, uzmanlaşma gibi çeşitli engellerle karşılaşılabilinir. Yönetimin görevi etkili bir iletişimin kurulmasını engelleyen bu etkenlerin oluşumunu engellemek veya ortadan kaldırmaktır. Tezde son olarak, işgörenlerin içinde bulundukları işletmedeki iletişimi nasıl algıladıklarını ve değerlendirdiklerini ortaya koymayı amaçlayan bir araştırma çalışması yer almaktadır. Araştırma Eskişehir'de faaliyet gösteren bir seramik işletmesinde çalışan ve araştırmaya katılan 448 işgörene uygulanmış ve elde edilen veriler yorumlanmıştır. EFFECTIVE EMPLOYEE COMMUNICATION AND AN EXAMPLE TO THE APPLICATION

Communication just like the human nervous system, enables all of the management functions to operate beginning from the organising stage of the organizations. Correctiveness of management decisions and timely conveyance of decisions, company policies and instructions to the employees are closely related to the existence of an effective communication system. In contemporary management, human resource is seen as the most valuable wealth of the organizations. Looking from this perspective employee communication is an important necessity. Good relations among managers and their subordinates result increase in productivity, motivation and loyalty. It is very important for the future of a company that managers understand the goals, principles and functions of communication. Weaknesses in communication system influence all other systems in the organizations, which can lead to the loss of integrity and defocusing from the goals. Hence several problems may arise in the organization. In an organization structured and non-structured communication systems coexist. Structured communication system is build according to organizational set-up and it is defined at the organising process. Effectiveness of managerial functions necessitate clear and well defined communications channels, allowing free flow of information. Non-structured communication channels can contribute to effective communication as far as they are controlled by management. Several barriers such as large number of hierarchical levels, excess of managerial authority, centralism, lack of trust block employee communication in the organisation, environmental conditions, specialisation, etc. Management should take measures either to prevent those barriers to establish or to remove them if they already exist. In the thesis there is a survey aimed to study how employees perceive and evaluate communication in their organization. The survey is conducted at a ceramic company based in Eskişehir. In conclusion, data collected from 448 participants are interpreted.
Keywords: Genel yönetim; İletişim; İletişim, Organizasyonlarda; Yürütmenin yönetimi