Yeni kamu yönetimi anlayışı çerçevesinde bölgesel kalkınma ajansları - Eren, Sakin (My University, 2019)
ÖZETBu araştırmanın amacı, Bölgesel Kalkınma Ajanslarını yeni kamu yönetimi anlayışı çerçevesinde inceleyerek, bölge ve ülke ekonomisine katkılarını ortaya koymaktır. Bu kapsamda çalışmada Klasik Kamu Yönetiminin ortaya çıkışı, gelişimi, Yeni Kamu Yönetimi anlayışının çıkış nedenleri, ilkeleri, stratejileri ortaya konulmuştur. Araştırmada bölgesel kalkınma ajanslarının dünya genelinde gelişimi, türleri, görevleri ve sundukları hizmetler ele alınmıştır. Ayrıca yeni kamu yönetimi anlayışında ortaya çıkan bölgesel kalkınma ajanslarının Türkiye’deki gelişimi, kuruluş amaçları, temel özellikleri, finansal kaynakları, faaliyetleri ve Türk Kalkınma Ajansları teşkilat yapıları incelenmiştir. Çalışma, kamu yönetiminde meydana gelen anlayış farklılıklarına ve yeni kamu yönetimi anlayışı içerisinde kurulan yeni kurumların, işleyiş tarzlarına ve bu kurumların yapılarına ilişkin özgün olması bakımından önemlidir. Diğer bakımdan çalışma, yararlandığı kaynak çeşitliliği ve yeni kamu yönetimi anlayışına getirdiği yeniliklerle farklı bir bakış açısı sunmaktadır.

ABSTRACTThe aim of this study is to examine the Regional Development Agencies within the framework of the new public management approach and to reveal their contributions to the regional and national economy. In this context, the emergence and development of Classical Public Administration, the reasons, principles and strategies of the new Public Administration concept are presented. In this research, the development, types, duties and services of regional development agencies around the world are discussed. In addition, the development of new public management of regional development agencies in emerging understanding in Turkey, organizational goals, basic facilities, financial resources, activities and organizational structure of the Turkish Development Agency is discussed. The study is important in terms of being unique about the differences in understanding in public administration and the functioning of new institutions and their structures within the new public administration approach. In other respects, the study offers a different perspective with the diversity of resources it utilizes and the innovations it brings to the new public management approach.
Keywords: Belediyeler; Bölgesel Kalkınma Ajansları Classical Public Administration; Kamu yönetimi; Klasik Kamu Yönetimi; Municipal corporations; New Public Administration; Public administration; Regional Development Agencies; Yeni Kamu Yönetimi