Simülasyonlar perakende mağazacılıkta stratejik planlama uygulaması - Ying, Hikmet Nazlı (My University, 2013)
Stratejik planlama özellikle 2.Dünya Savaşı’ndan sonra gündeme gelen ve değişik aşamalardan geçen bir yönetim anlayışıdır. Stratejik planlama ile işletmeler çeşitli alternatifler ortaya koyarak önceden belirlediği amaçlarına ulaşmaya çalışırlar. İşletmelerde geleceğin belirsiz olması ve bir sorun olarak karşımıza çıkması işletmeleri planlama yapmaya ve gelecek hakkında öngörülerde bulunarak daha rasyonel adımlar atmaya yöneltmiştir. Stratejik planlamanın sağladığı analiz ile işletmeler çevrelerini daha iyi tanıma imkânı bulmuşlar, daha fazla alternatifler saptamışlar, daha doğru tahminlerde bulunarak daha etkin kararlar almaya başlamışlardır. Böylece işletmelerin başarı şansı artmış, piyasada daha etkin rol oynamaya başlamışlardır. Simülasyonun bugün bildiğimiz kullanımı ise 1970’li yılların sonunda başlamıştır. Bilgisayarların maliyeti oldukça düşmüş ve çok daha hızlanmış ve simülasyonun değeri birçok alanda keşfedilmeye başlanmıştır. Aynı zamanda, bu süreç içerisinde simülasyon, üniversitelerde endüstri mühendisliği ve yöneylem araştırması dallarının standartlaşan bir bölümü haline gelmiştir. Son zamanlarda modern yönetim biliminde de önemli bir araç olarak simülasyonun kullanıldığı gözlenmektedir. Genelde, bir problem, sistem çözümleyiciye, bir istatistikçiye, bir model kurucuya sözlü ve nitel terimlerle anlatılır. Model kurucu bunları nicel terimlerle formüle etmek, değişken diline dönüştürmek ve nicel kavramlarla yer değiştirmek durumundadır. Ancak bundan sonra bir modelleme sürecine başlanabilir. Bu sürecin önemli bir aşaması gözlem yapmak ve veri toplamaktır. Bir market, bir berber, vb. bile kendi işleyişini görmek, aksaklıkları gidermek, maliyet ile yararı optimize etmek için sürekli gözlem yapmak ve veri toplamak durumundadır. Öteki rakipleri ile rekabet edebilmek için gerekli değişiklikleri ye yenilikleri zamanında yapabilmelidirler. Verileri değenlendirerek sonuçları çözümlemek, çeşitli senaryolar üzerinden denemeler yaparak bu sonuca ulaşmaları olanaklıdır. Bunun için veriler yardımıyla sistemi çözümlemek ve bir benzetim modelini bilgisayarda yaratmak yeterlidir. Rekabette, veriyi en doğru biçimde toplayan, en doğru biçimde çözümleyen, en doğru biçimde modelleyenler kazançlı çıkacaktır. Bu nedendir ki günümüz işletmeleri kullanmış oldukları bilgisayar programları ve doğru simülasyon verileri ile rakiplerinin önüne kolayca geçebilmektedir. Bu araştırmada, stratejik planlamanın ve simülasyonun perakende mağazacılık sektöründe nasıl uygulandığı ve elde edilen verilerle ne gibi sonuçlara varıldığının cevabı arandı. Bu amaçla birinci bölümde strateji, stratejik yönetimin ve stratejik planlamanın tanımı, özellikleri ve yararlarını, birbileri ile ilişkilerini, kullanılan araçları ve geçirdikleri süreçler açıklandı. Aynı bölümde perakende planlama kavramı ve stratejik planlama ile ilişkisi, perakende planlamanın yöntemleri ve perakende planlama süreçleri işlendi. İkinci bölümde ise simülasyonun tanımı, tarihçesini, kullanım alanlarını, avantaj ve dezavantajlarını, süreçlerini ve kavramsal yapısını, model ve yaklaşımlardan başlayıp kısa örneklerle kullanılan testler ve perakende mağazacılık ile olan ilişkisi açıklandı. Üçüncü bölümde ise, stratejik planlamanın ve simülasyon yönteminin perakende mağazacılık sektöründe nasıl kullanıldığı, ne gibi avantajlarının olduğu ve stratejik planlamanın nasıl uygulandığı anlatıldı. Böylece işletmelerde yapılan stratejik planlamada simülasyon yöntemini kullanarak nasıl satış tahminleri yapacağımız aktarıldı. Bulgular sonucunda özellikle 2000’ler sonrası hızlanan tüketim sektörleri ve rekabet etme yarışında öne çıkabilmek için firmaların kullandıkları bilgisayar programları ile simülasyon kullanım oranının yükselmiş olduğudur. Elde edilen sonuçlara göre ise “perakende mağazacılık sektöründe simülasyon yöntemiyle yapılmış olan tahminlemelerin gerçeğe yakın olduğu ve stratejik planlamaya önem veren şirketlerin de büyüme kaydettiği” tezini doğrulayan niteliktedir. lasyon, Perakende Mağazacılık, Benzetim, Tekstil Sektörü, Stratejik Planlama

After the 2nd World War, especially from the agenda of strategic planning and management understanding the various stages. Pre-determined by a variety of businesses with strategic planning objectives seek to gain by putting forward alternatives. Seen as a problem in the future is uncertain, and the emergence of enterprises planning to businesses and directed to take steps for the future, predicted more rational. Provides businesses with strategic planning analysis found the opportunity to get better acquainted with their surroundings, demonstrated a more alternatives, the more accurate predictions have started to take more effective decisions. Thus, increased the chances of success of businesses in the market, have begun to play a more active role. Strategic planning is one of the methods of analysis of the simulation so that the simulation method. The use of simulation as we know it today started in the late 1970s. The cost of computers and simulation value is quite fallen and much more accelerated in many areas began to be explored. At the same time, it is in the process of simulation, industrial engineering and operations research at universities has become part of standardized branches. I recently used the simulation as an important tool in modern management science, has been observed. In general, a problem, the system analyzer, a statistician, a model that describes the founder verbal and quantitative terms. Model founding them to formulate quantitative terms, in terms of quantitative variables to convert and change the language of the state. However, then begin a process of modeling. An important step of this process is to observe and collect data. A convenience store, a barber shop, and so on. to see if its functioning, troubleshoot failures, in order to optimize cost and benefit must constantly make observations and collect data. Information data to analyze the results, experiment with a variety of scenarios is possible to reach this conclusion. To do this with the help of data on the computer system to analyze and create a simulation model is sufficient. Competition, which collects data as accurately as the analyzes correctly, will benefit from the models correctly. This is the reason they are used in today's enterprises and accurate simulation of computer programs and data may not be easily rise above their competitors. In research, the simulation data obtained from the retail industry and how it applies to what you searched for the answer to such conclusions been reached. For this purpose, the first part strategy, strategic management and strategic planning, definition, characteristics and benefits, relationship with the tools and the processes that are used explained. In the same section, the relationship between retail planning concepts and strategic planning, retail planning and retail planning processes have committed methods. In the second part of simulation definition, history, uses, advantages and disadvantages, and the conceptual structure of processes, models and approaches used in the tests, and retail stores starting with short examples committed relationship. In the third section, the simulation method is the retail sector, strategic planning and how it is used and how to apply what to explain the benefits. As a result of findings in the 2000s, especially after the increased consumption sectors and companies to be able to compete ahead of the race increased the rate of use is that use of simulation computer programs. According to the results that get a made in retail sector, which is closer to reality with simulation data and estimations emphasis on strategic planning for companies to be one step ahead of its competitors is confirming the thesis. mulation, Retail, Textile Industry, Strategic Planning, Merchandising
Keywords: Ekonometri; İşletme Planlaması; Karar Verme