Ticaret unvanının markaya tecavüzü - Rasulzade, Fakhriyya (My University, 2020)
Günümüzde şirketlerin sayısının durmadan artması, ticaret unvanı ve marka gibi sınai alanda büyük rol oynayan işaretlerin de çoğalmasına neden olmaktadır. Rekabet ortamının hakim olduğu ticari alanda başarıyı yakalamak için ürün ve hizmetin kalitesi ne kadar önemliyse, doğru ticaret unvanının ve markanın seçilmesi de bir o kadar etkilidir. Markalar, özellikle şirketlerin büyümesi ve “marka imajı” oluşturulmasında büyük role sahiptirler. Hem ticaret unvanının hem de markanın aynı veya benzer işaretlerden oluşarak faaliyet göstermeleri birçok hallerde ticaret unvanının markaya karşı tecavüzü ile sonuçlanmaktadır. Bu çalışmada, ticaret unvanı ve markanın kullanımı ve korunmasına ilişkin hükümler dikkate alınarak araştırılma yapılmıştır. İlk önce her iki işaretin kullanımı ele alınmış ve ihlale sebep olan durumlara kısaca değinilmiştir. Ancak ticaret unvanının tüm kullanım şekilleri, özellikle de kendi tescil amaçlarına uygun şekilde unvansal kullanımı markaya tecavüz teşkil etmemektedir. Bu çalışmada da, doktrin görüşleri ve yargı kararları dikkate alınarak unvanın markaya karşı tecavüzüne sebep olan kullanım şekilleri açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın ana amacı, “markanın ticaret unvanı olarak kullanımının yasaklanması” şeklinde düzenlemenin açıklığa kavuşturulması ve bu durumun nasıl tespit edileceğine ilişkin görüşlerin bildirilmesinden ibarettir.

Nowadays, the number of companies` growing causes the increase of the signs that play a big role in the industrial field such as trade name and trademark. The more important the quality of the product and service is, the more effective it is to choose the right trade name and trademark for the success in the commercial area where the competitive environment is dominant. In particular, trademarks play a major role in the growth of the companies and creating of brand image. The fact that both, trademark and trade name, are made of the same or similar signs, in many cases, this situation causes the infringement of the trademark by the trade name. In this study, research has been made by taking into consideration the provisions regarding to the use and protection of trademark and trade name. Firstly, the use of both signs has been discussed and then the situations that cause the violation have been briefly mentioned.However, all forms of use of the trade names, especially in accordance with its own registration purposes, doesn`t cause the infringement. In this study, the situations that cause the infringement of trademarks by trade names are tried to be explained by considering the doctrine and judicial decisions. The main purpose of this study is to clarify the regulation as “ prohibition of the use of the trade name as trademark” and express opinions on how determine this situation.
Keywords: Civil law; Infringement of the trademark; Marka; Markasal Kullanım; Markaya Tecavüz; Medeni hukuk; Ticaret Unvanı; Trade name; Trademark; Usage as trademark