Halebi’nin el-Müntehab adlı eserinin tahlili ve kaynakları : nikah-rada-talak-nafakat bölümleri örneği - Alisultanov, Yusuf (My University, 2014)
İbrahim el-Halebî’nin el-Müntehab’min’l-Fetâva’t-Tatarhâniyye adlı eseri üzerine yapılan bu çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Halebî’nin hayatı, eserleri ve yaşadığı dönem hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Müntehab’ın “Nikâh”, “Radâ”, “Talak” ve “Nafaka” bölümleri mealen Türkçeye çevrilmiştir. Birinci bölüme geçmeden önce el-Fetâva’t-Tatarhâniyye’nin genel tanıtımını yapılmıştır. İkinci bölümde el-Müntehab’da kaynak olarak kullanılan kitaplar ve müellifler tanıtılmış, ayrıca “Nikâh”, “Radâ”, “Talak” ve “Nafaka” bölümlerinde geçen âlimlere kısaca temas edilmiştir.

This thesis is on Ibrahim al-Halabî’s al-Muntahab’min’l-Fetâwa’t-Tatarkhâniyyah and comprises of an introduction and two chapters. In the introduction, information about Halabî’s life, works and his period is given. In first chapter, al-Muntahab’s “Nikah”, “Radâ”, “Talaq” and “Nafaqa” chapters are translated into Turkish. Before proceeding to the first chapter, an introduction to al-Fetâwa’t-Tatarkhâniyyah is also given. In second chapter, al-Muntahab’s sources as books and authors are introduced. In addition, scholars mentioned in “Nikah”, “Radâ”, “Talaq” and “Nafaqa” chapters are also touched upon shortly.
Keywords: İslam hukuku