Web arayüz tasarımlarının kullanılabilirlik üzerine etkisi : haber siteleri üzerine bir araştırma - Oğuz, Ali İhsan (My University, 2019)
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, internetin toplumların gündelik hayatlarında kapladıkları alanı artmış ve insanlara kolaylıklar sağlamıştır. İnternetin dünya üzerinde yaygın kullanılmasından sonra haber ve bilgiye ulaşmak kolay bir hale gelmiştir. Zaman ve mekân kavramı olmadan insanların haberlere ve bilgiye ulaşma isteğiyle birlikte kullanıcı memnuniyetini sağlamak için hayatımıza yeni kavram ve terimler girmiştir. Web arayüz kullanılabilirliği bu kavramlardan biri olarak karşımıza çıkmıştır. Web arayüz kullanılabilirliği kullanıcı memnuniyetini amaçlamaktadır. Kullanılabilirliği en belirleyici ilk özellik ise web arayüz sitelerinin tasarımları olarak kabul edilmektedir. Site tasarımı anlaşılır ve kolay kullanılabilir bir yapıya sahip olursa kullanıcı memnuniyeti o şekilde artacaktır. Bu çalışmada web arayüz tasarımlarının kullanılabilirlik üzerine etkisini artıracak arayüz tasarım unsurları, kullanılabilirlik tasarım yaklaşımları ve kullanıcı dostu web sayfaları ile kullanılabilirliğin nasıl arttırılabileceği ve kullanıcı memnuniyetinin nasıl yüksek tutulacağı üzerine literatür çalışmaları yapılmıştır. Kullanılabilirlik standartları ve modelleri hakkında bilgi verilmiştir. Kullanılabilirlik ölçütleri hakkında bilgiler verilmiştir. Araştırma boyunca arayüz tasarımlarının kullanılabilirlik üzerindeki etkisi detaylı şekilde incelenmiştir. Tez kapsamındaki araştırma sonuçlarından elde edilen verileri inceleyerek, teorik bilgiler ile arasında bir bağ kurularak sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır.

With the development of technology, the Importance of the Internet in the daily lives of societies has increased and provided convenience to people. After the widespread use of the Internet ussage in the world, reaching news and information has become easier then ever before. Without the concept of time and space. New terms have entered to our lives in order to ensure user satisfaction with the desire of people to access news and information. Web interface usability is one of these concepts. Web interface availability aims of user satisfaction. The first determining feature of usability is the design of web interface sites. If the site design is clear to understand and easy to use, The user satisfaction will increase. In this study, literature studies have been conducted on how to increase usability and keep user satisfaction high with user interface design elements, usability design approaches and user friendly web pages that will increase the effect of web interface designs on usability. Information about Usability standards and models is given. Information about availability criteria is provided. Throughout the research, the effect of interface designs on usability was examined in detail. By examining the data obtained from the research results within the scope of the thesis, a connection was established between the theoretical knowledge and the results were tried to be reached.
Keywords: Arayüz Tasarımı Usability; Gazetecilik; Interface Design; Journalism; Kullanılabilirlik; Web Arayüz; Web Interface; Web site development; Web sitesi geliştirme