Vergi anlaşmalarının kötüye kullanılması: Anlaşma alışverişi - Özgenç, Ayhan Selçuk (My University, 2012)
VERGİ ANLAŞMALARININ KÖTÜYE KULLANILMASI: ANLAŞMA ALIŞVERİŞİ Anlaşmaların dürüstlüğe aykırı (improper use) veya kötüye (abuse) kullanımı, transfer fiyatlandırması, üçgen uygulamalar, gelir niteliğinin değiştirilmesi gibi çok çeşitli şekillerde gerçekleştirilebilmektedir. Tüm bu kötüye kullanım biçimlerinin, uluslararası ticaretin gelişimine olumsuz etkisi, ülkelerin ikili anlaşma yapma çabasını azaltması ve mali eşitliğe aykırı olması gibi nedenlerle anlaşma taraflarının istemediği bir olgu olduğu konusunda şüphe bulunmamaktadır. Bununla birlikte, kapsamı itibariyle oldukça geniş olan vergi anlaşmalarının kötüye kullanılması meselesi bu çalışmada sadece bir kötüye kullanım biçimine indirgenerek ve dört bölümde incelenmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde, kavram ve terim tartışmalarını takiben, vergi anlaşmalarının kavramsal ve tarihsel açıdan incelenmesi yapılarak özellikle vergi anlaşması modellerinde kötüye kullanma karşıtı yaklaşımların gelişimi konusu ele alınmaktadır. İkinci bölümde, anlaşma alışverişinin hukuki yapısı, işleyişi, araç ve yöntemleri, üçüncü bölümde, vergi anlaşması kurallarıyla anlaşma alışverişinin önlenmesi, gerçek lehdar (beneficial ownership) klozu, yorum yöntemleri ve uygulamaları, LOB kloz kavram, gelişim ve uygulamaları ile anlaşma alışverişinin önlenmesinde diğer yöntemler incelenmektedir. Dördüncü ve son bölümde, ulusal hukuk kurallarıyla anlaşma alışverişinin önlenmesi meselesi ele alınmakta ve çalışmamız bir sonuçla bitirilmektedir. ABUSE OF TAX TREATIES: TREATY SHOPPING Improper use or abuse of tax treaties can emerge in various ways such as transfer pricing, triangular applications, change of income quality etc. There’s no doubt agreement parties don’t want any of these abuses because of such reasons that they have a negative effect on development of international trade, they decrease the effort of countries to make bilateral agreements, and they are against financial equality. On the other hand, the issue of abuse of tax agreements which are broad in scope is considered just as a way of abuse in this study and analyzed in four chapters. In the first chapter of the study, after concept and term discussions, tax treaties are analyzed in conceptual and historical ways and particularly the development of anti-abuse approaches in tax agreement models is considered. In the second chapter, legal structure, functioning, tools and methods of tax treaties discussion are analyzed; and in the third chapter, restriction of treaties discussion in accordance with tax agreement rules, beneficial ownership clause, interpretation methods and implementations, the concept of LOB clause, its development and implementations as well as other methods for restriction of agreement discussion are analyzed. In the fourth and the last chapter, restriction of agreement discussion in accordance with national rules of law is considered and out study is concluded with this result.
Keywords: Hukuk; Vergi Hukuku; Vergilendirme