Protestanların Türkiye’deki faaliyetleri - Topcu, Ömer (My University, 2006)
PROTESTAN’LARIN TÜRKİYE’DEKİ FAALİYETLERİ Tez günümüzdeki Protestan Gurupların Türkiye üzerindeki aktivitelerini konu almaktadır. Konunun net olarak anlaşılması için öncelikle sözlük anlamı itibariyle görev, yetki anlamlarına Latince ‘missio’dan gelen ‘mission’ kelimesinin tarihsel gelişimi izah edilmiştir. Konunun devamında İncil’in misyon ve misyonerlik konusundaki mesajlarına değinilmiştir. İkinci bölümde Protestanlığın doğuşu, tarihsel gelişimi, inanç sistemi ve misyon anlayışları derinliğine incelenmiştir.Protestan gurupların günümüzdeki aktivitelerini daha iyi anlayabilmemiz için, Osmanlı Devleti’nde faaliyet gösteren misyoner oluşumlar hakkında bilgi sabihi olmamız gerekmektedir,bu sebeple misyoner gurupların Osmanlı topraklarına girişleri ve faaliyetleri hakkında

bilgi verilmiştir. Bu bölümde Amerika ve İngiltere’den gelen misyonerlerin Osmanlı topraklarında kurdukları kiliseler, okullar gibi yapılanmalar incelenmiştir. Tezin devamında, asıl konumuz olan günümüz misyoner guruplarının amaçları, misyonerlikte kullandıkları teknikleri anlatılmıştır. Bu teknikler, gazetelerin, kitapların, eğitimin, internetin ve insanların maddi problemlerinin kullanılması olarak sıralanmıştır. Kürt ve Alevi vatandaşlarımızın hassasiyetleri ve farklılıklarının nasıl kullanıldığına dikkatler çekilmiştir. Diyalog ve Protestanların, diyolog konusundaki görüşleri izah edilerek tez sonlanmıştır. ACTİVİTİES OF PROTESTANTİSM IN TURKEY This thesıs ıs wrıtten regards to the current protestantism actıvıtıes ın Turkey. For the subject to be understood clearly we will need to look at the missions historical development. And the bibles mission messages. Secondly the development and the belief system of protestanizm in depth. Before all it is essential to mention historical roots of the missionary groups in Ottoman. This section will provide information to the different missionary organisations, churches schools which were established by Amerıcan, Englısh missionary organisations and the press. The thesis then moves on to the contemporary protestant activıties. First their expectations and then their mission techniques. These techniques are descrıbed further in the order of, newspapers, magazines, books, web pages, financial promises and last but most important national and exploitation of their religious morals. There has been an important stress given to the activities made to the Kurdish and Alevi citizens. Lastly, the thesis emphasises on the protestans perception to dıalogue…
Keywords: Din Sosyolojisi; Misyonlar_Protestanlar; Protestanlık_Türkiye