Fiziksel yeterlilik sınavı ile öğrenci alan liselerde adaylara uygulanacak fiziksel uygunluk testlerinin belirlenmesi - Özbey, Fahri (My University, 2005)
Bu çalışmada fiziksel yeterlilik sınavı ile öğrenci alan orta öğretim okullarında adaylarda (14 yaş grubu erkek) ölçülmesi gereken fiziksel uygunluk unsurlarının neler olduğunun belirlenmesi; bu unsurların ölçülmesinde kullanılabilecek test veya test bataryalarının tespit edilmesi, uygulanması ve elde edilen sonuçların halen uygulanmakta olan 400 metre koşu, barfikste kol çekme, durarak uzun atlama ve mekik testlerinin verileriyle karşılaştırılması; bu karşılaştırma sonucunda gerekiyorsa yeni önerilerin yapılması amaçlanmıştır. Bu çalışma kapsamında bahse konu 14 yaş grubu erkek çocuklarda ölçülmesi gereken fiziksel uygunluk unsurları; - Sağlıkla ilişkili fiziksel uygunluk unsurları: - Kalp solunum dayanıklılığı (aerobik kapasite) - Kassal kuvvet ve dayanıklılık - Esneklik - Beden kompozisyonu - Motor uygunluk unsurları - Sürat - Çeviklik - Koordinasyon - Güç - Denge olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu fiziksel uygunluk unsurların ölçülebilmesinde birçoğu halen dünyada çeşitli test bataryalarında bu maksatla kullanılan, geçerlilik ve güvenirlikleri kendi içinde test edilmiş; - 1 mil (1600 metre olarak kabul edildi) koşu, - Değiştirilmiş mekik, - Gövde kaldırma, - Değiştirilmiş şınav, - Otur-uzan, - Flamingo denge, - Bükülü kolla asılı kalma, - 20 metre mekik koşusu, - 1200 metre koşu, - Basketbol topu atma testleri 2004-2005 eğitim-öğretim yılında mülakat sınavları sonucunda başarılı olarak Deniz Lisesi'ne girmeye hak kazanan 193 hazırlık sınıfı erkek öğrenciye uygulanmıştır. Bahse konu 193 öğrenciye Deniz Lisesi'ne giriş mülakat sınavları kapsamında uygulanmış olan; - 400 metre koşu, - Barfikste kol çekme, - Durarak uzun atlama, - Standart mekik testlerinin ve daha sonra uygulanan 10 adet alternatif testlerin sonuçları ile öğrencilerin eğitim-öğretim yılı içerisinde beden eğitimi dersinden aldıkları notların birbirleriyle ilişkileri araştırıldı. Araştırmada, istatistik analiz yapan bilgisayar kullanıldı. Literatür taraması yapıldı, daha önce yapılmış olan sonuçlarla ve oluşturulmuş normlarla karşılaştırıldı. Geleneksel olarak uygulanan testlerle, yaygın olarak kullanılan geçerliliği ve güvenilirliği kendi içinde test edilmiş geliştirilmiş testlerin arasındaki ilişkilerin araştırılması sonucunda 400 metre koşu testi ile barfikste kol çekme testlerinin amaca hizmet eden bir test tipi olmadığı bu nedenle uygulanmasının doğru olmayacağı tespit edilmiştir. Sonuç olarak 14 yaş grubunun fiziksel uygunluk durumunu ölçmek ve öğrenci temininde, mülakatlar aşamasında bu tür testler yapan okulların giriş sınavlarında uygulanmak üzere; - 1600 Metre Koşu - Durarak Uzun Atlama - Standart Mekik - Değiştirilmiş Şınav - Bükülü Kolla Asılma - Basketbol Topu Atma testlerinin kullanılmasının uygun olacağı tespit edilmiştir. THE DETERMINATION OF PHYSICAL FITNESS TESTS IN THE HIGHSCHOOLS ACCEPTING ADMISSIONS OF STUDENTS WITH PHYSICAL COMPETENCE.

The aim of this study is to identify the physical fitness components that must be measured for the candidates ( 14 year-old male ) of high schools that admit students through physical fitness tests, to determine the tests, and test batteries to be used in measuring those components, to apply the tests and compare the obtained results to the data of 400 meter run, pull ups, standing long jump and sit-ups, and to make new suggestions if necessary. Within the limits of this study the components of physical fitness for the above mentioned 14 year-old males are identified as fallows: - Healt-related physical fitness components - Cardiorespiratory endurance (aerobic capasity) - Muscular strength and endurance - Flexibility - Body compsition - Motor (skill) fitness components - Speed - Agility - Coordination - Power - Balance In order to measure these physical fitness components the following tests, which are still used worldwide in various test batteries for that purpose and are tested for reliability and validity, are applied: 1. One mile run test (accepted as 1600 meter) 2. Modified sit-ups test 3. Trunk lift test 4. Modified push-ups test 5. Sit and reach test 6. Flamingo balance test 7. Flexed arm hang test 8. 20 meter shuttle-run test 9. 1200 meter run test 10. Basketball ball throwing test Besides, four test were applied to these 193 student in the oral examination for admission to register Naval High School: 1. 400 meter run test 2. Pull-ups test 3. Standing long jump test 4. Bent knee sit-ups test In the study, a computer program that makes statistical analysis is used. A literature review is done and compared to the previously at results and norms. As a result of studying the relationship between the conventionally applied tests and the widel used tests that are tested within itself for validity and reliability it is identified that 400 meter run andpull-up tests do not serve the purpose and thus, it is not right to apply them. Finally, the following tests are identified as appropriate to be used during the admission procedures of such schools to test the physical fitness state of 14 year old males: 1. 1600 meter run, 2. Standing long jump, 3. Bent knee sit-ups, 4. Modified push-ups, 5. Basketball ball throwing 6. Flexed arm hang tests
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor