Öğrenme çıktıları: algısal boşlukların analizi-Learning outcomes: the analysis of perceptual gaps - Gürçaylılar Yenidoğan, Tuğba (Öneri Dergisi, 2010)
Özet Bu çalısmanın amacı, bir yüksek lisans programının baslıca öğrenme çıktılarının, önem derecesi ve katkı derecesi kategorilerinde, öğrenci algısındaki konumunu arastırmaktır. Veri toplama yöntemi olarak anket tekniğinden yararlanılmıs ve Duke’ün [1] öğrenme çıktıları ölçeği kullanılmıstır. Önem derecesi ve katkı derecesi kategorileri arasındaki algısal bosluklardan programın nispi olarak basarısız olduğu yetenek düzeyleri belirlenmistir. Arastırma, ilgili programın öncelikli olarak liderlik yeteneği ve karar verme yeteneği düzeylerinde iyilestirme çabalarına gereksinim duyduğunu göstermistir. Öğrenen bir örgüt yaratmak için eğitim kurumlarının eğitim tasarım ve yapısını olustururken öğrenci deneyimini dikkate alması gerektiği sonucuna ulasılmıstır. Bu çalısmanın mevcut programın iyilestirilmesinde nereden baslanacağı bilgisini sağlayarak kaynak tahsisinde yol gösterici olması açısından katkı sağlayacağı düsünülmektedir. Abstract The study aims to ascertain the position of main learning outcomes of an MBA programme in the categories of importance degree and contribution degree in student perception. A questionnaire based survey comprised the data collection technique of the study and Duke’s [1] learning outcomes scale was used. Relatively unsuccessful skill levels of the programme are determined from the perceptual gaps between importance degree and contribution degree. The research displays the necessity of improvement initially on leaderships skill and decision making skill levels. Student experiences should be taken into consideration while constituting an organizational design and structure of training in educational institutions to create a learning organization. It is assumed that this study will contribute as a guide in source allocation by providing the information of where to start to the improvement of the current programme.
Keywords: Öğrenme Çıktıları, Algısal Bosluklar, Yüksek Lisans Programı; Learning Outcomes, Perceptual Gaps, MBA