Anadolu Ajansı'nın basın fotoğrafçılığına katkısı - Vurucu, Seda (My University, 2019)
Kurulduğu tarih olan 6 Nisan 1920’den bu yana Anadolu Ajansı, Türk ve dünya basınına ulaştırdığı haber ve fotoğraflarla büyük katkılar sağlamıştır. Milli Mücadele’nin Anadolu halkına ve dünya kamuoyuna doğru anlatılması amacıyla temelleri atılan Anadolu Ajansı, dönemin aydınlarından Halide Edib Adıvar ve Yunus Nadi Abalıoğlu’nun öncülüğünde, Mustafa Kemal Atatürk’ün himayesinde kurulmuştur. Kuruluşundan itibaren enformasyon aktarımı için tüm iletişim teknolojilerini kullanan Anadolu Ajansı, haber anlamında sağladığı üstünlüğü fotoğraf alanında da sürdürmüştür. Uluslararası haber ajansları arasında ilk onda yer alan Anadolu Ajansı, günlük 2300 fotoğrafı abonelerine servis etmektedir. Türkiye’ye ve dünyaya dair önemli olayların görüntülendiği 99 yıllık bir fotoğraf arşivine sahip olan ajansın, yayınları ve ödülleri ile basın fotoğrafçılığı üzerinde oluşturduğu etki dikkat çekicidir. Bu doğrultuda çalışmamızda, basın fotoğrafçılığının tarihine ve gelişimine değinilmiş, basın fotoğrafına katkı sağlayan ajanslar anlatılmış ve geçmişten günümüze basına sağladığı hizmetlerle ön plana çıkan Anadolu Ajansı’nın basın fotoğrafçılığına sağladığı katkılar ele alınmıştır.

Since its establishment on April 6, 1920, Anadolu Agency has made great contributions to the Turkish and world press with news and photographs. Anadolu Agency was founded under the leadership of Halide Edib Adıvar and Yunus Nadi Abalıoğlu, under the auspices of Mustafa Kemal Atatürk, with the intention of explaining the Turkish War of Independence in the correct way to the Anatolian people and the world public opinion. Anadolu Agency, which has used all communication technologies for information transfer since its establishment, has also maintained its superiority in the field of photography. Being among the top ten international news agencies, Anadolu Agency provides access for its subscribers to 2300 new photographs daily. The agency, which has a photo archieve of 99 years displaying the important events of Turkey and the world, has created a remarkable impact on press photography with its broadcasting and awards. In this direction, the history and development of press photography was mentioned, the agencies contributing to the press photography were explained and the contributions provided by Anadolu Agency to press photography, which came to the forefront with the services provided from the past to the present, were discussed in our study.
Keywords: Agencies; Ajanslar Anadolu Agency; Anadolu Ajansı; Basın Fotoğrafçılığı; Gazetecilik; Journalism; Press Photography