Kırgızistan turizm coğrafyası - Alparslan, Fatih (My University, 2006)
Kırgızistan, 198.500 km²’lik yüzölçümüne ve 4.984.400 nüfusa sahiptir. Ülke, turizm yönünden dünyada ender bulunan bir coğrafî yapıya sahiptir. Birçok turizm faaliyeti için çok sayıda çekicilikler sunmaktadır. Kırgızistan, Orta Asya’nın yüksek bölgesidir. Kırgızistan’ı Tanrı dağları ve Pamir dağları olmak üzere başlıca iki büyük dağ sıraları çevrelemiştir. Orta Asya’nın akarsuları Kırgızistan’daki dağlardan doğar. Genelde karasal iklim şartları egemen olmakla beraber Isık gölü çevresinde nispeten daha ılıman bir iklim mevcuttur. Göl suyu hiç donmaz. Turizm alanında Kırgızistan, çok çeşitli doğal, tarihi ve kültürel özelliklere sahip olmakla beraber yeterince gelişmiş değildir. Turizm için altyapı, tanıtım ve ulaşım kolaylığının yakın zamana kadar en uygun duruma getirilmeyişi başlıca sebeptir. Kırgızistan turizmini tanıtımı çoğunlukla Rus dilinde olduğu için bilhassa Rusça bilen insanlar tarafından talep edilmektedir. Talep daha çok Kazakistan başta olmak üzere BDT ülkelerinden gelmektedir.

Kyrgyzstan has 198.000 km² area and 4.984.400 populations. Country has a rare geographical properties in the world for tourism. It has lots of opportunities for many tourism activities. Kyrgyzstan is a high region of Middle Asia. Mainly two mountain series that are Tanri mountains and Pamir mountains are surround the Kyrgyzstan. Rivers of the Middle Asia are arise at Kyrgyzstan’s mountains. Generally terrestrial climate condition is shown, but near the Isık lake, relatively much soft climate is shown. Lake water is not freeze. Although Kyrgyzstan has various natural, historical and cultural properties for tourism sector, Kyrgyzstan tourism is not developed adequately. The main reason for that is infrastructure, presentation and transportation is not suitable conditions. Presentation of the Kyrgyzstan is made with Russian language, so especially people that know Russian, demands this country. Peoples comes especially Kazakhstan, and than CIS countries. Sayfa ÖZET….……………….………………………….…………………………………….…IV SUMMARY…………………………………………………………………………….…..V ÖNSÖZ…..………………………………………………………………….………….….VI VII KISALTMALAR……………………………………………………………………..…...XI ŞEKİLLER LİSTESİ………………………………………………………………...….XII TABLOLAR VE GRAFİK LİSTESİ ….…………………..………............................. XIII FOTOĞRAFLAR LİSTESİ……………….…………………………………………….XV GİRİŞ……………………………………..………………….…………………….……..…1 KIRGIZİSTAN’IN COĞRAFİ KONUMU ….…….…………………………………..…2 ARAŞTIRMANIN AMACI VE METODU..…...………..………..………………………3 BÖLÜM 1 KIRGIZİSTAN’IN COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ 1.Kırgızistan’ın Fiziki Coğrafya Özellikleri………………………………..…..………. 5 1.1.Yerşekillerinin Özellikleri…………………………………..……….………... 5 1.2 Hidrografya Özellikleri………………………………………..…….………… 8 1.3.İklim Özellikleri……………………………………………….……………… 10 1.3.1.Sıcaklık……………………………………………….……………... 11 1.3.2.Basınç ve Rüzgârlar ………………………………………………. 13 1.3.3. Nisbi Nem …………………………...…………………………… 14 1.3.4. Yağış ……………………………..………………………...……… 14 1.3.5.Orajlı Günler Sayısı………………………………………...………. 15 1.3.6.Güneşli Günler Sayısı……………………………………..………… 15 1.3.7.Bulutluluk……………………………………………….………….. 16 1.3.8.Sisli Günler……………………………………….………………… 16 1.4.Doğal Bitki Örtüsü…………………………………………………………… 17 2.Kırgızistan’ın Beşeri ve İktisadi Coğrafya Özellikleri……………………….…...... ..19 2.1.Tarihi Gelişim…………………………………………………………………..19 2.2.Nüfus ve Yerleşme…………………………………………….…………….….21 2.3.Genel Ekonomik Durum ……………………………………………………… 32 2.4.Tarım ve Hayvancılık………………………….……………………………….36 2.5. Madencilik ve Enerji Kaynakları………………………………………………39 2.6.Sanayi…………………………………………………………………………...40 BÖLÜM 2 KIRGIZİSTAN TURİZMİ 1.Kırgızistan’ın Turizm Potansiyeli………….……………………………………..……41 2.Kırgızistan’ın Turizminin Temel Unsurları………….……………………………..…50 3.Kırgızistan’da Turizm Çekicilikleri…………………….…….……………………....52 3.1.Doğal Çekicilikler……………………………….…………………………...…52 3.1.1.Dağcılık Turizmi (Alpinizm)………………………..………………. 52 3.1.1.1.Tanrı Dağları…………..……………....…………………...53 3.1.1.2.Pamir Dağları…………….……...…….…………..…….... 54 3.1.2.Mağaralar…………………………..…..……….…………………….57 3.1.3.Şelaleler………………….…………………….…………..………….58 3.1.4.Tabiatta Yürüyüş ve Tabiat Turları (Trekking)…….…..…………….59 3.1.5.Akarsu Kanoculuğu (River Rafting)………………………..………...60 3.1.6.Helikopter Kayağı(Heli-Skiing)…………….…………..…………….62 3.1.7.Termal Tesislerden Sağlanan Sağlık Turizmi……….…..……..……..62 3.1.7.1.Kaplıca Kaynakları ………………………...…….…………63 3.1.8.Tatil Alanları ……….…………………………………….……..……64 3.1.9.Potansiyel Plaj Alanları ve Göl Güzellikleri………..….……………..72 3.1.9.1.Isık Göl Turizm Merkezi ……..…………………………… 72 3.1.9.2.Sarı-Çelek Gölü ………………………..…………….……..77 3.1.9.3.Sonköl …………………….……………………..………….77 3.1.9.4.Çatırköl ……………………………………..………………78 3.1.9.5.Kepteştin ………..………………….……………………….78 3.2.Tarihi ve Kültürel Çekicilikler……...…………………………………………..79 3.2.1. Manas Destanı ……………...………….…………………………….80 3.2.2.Manas Ordo Kompleksi…..…………………..………………………82 3.2.3.Hazreti Süleyman Tepesi………..……….………..……………….. 85 3.2.4.Kaya-Taş Yüzündeki Resimler (Petroglifler)……....….……………. 86 3.2.5.Taş Heykel Figürler (Balballar) ……………..……..……………….. 89 3.2.6.Mezarlar-Kurganlar ve Kümbetler…..…...…….……….….…………90 3.2.7.Burana Minaresi……………….………………….…….….…………93 3.2.8.Özgön Mimari Kompleksi………..……….………….………………95 3.2.9.Taş Rabat Kervansarayı………...……….……….……..…………….95 3.2.10. İpek Yolu……………...…………………..……..………………….97 3.2.11.El Sanatları…………………………………………………………..99 3.2.11.1.Bozüy …………..…………………………………………99 3.2.11.2.Kiyiz………..…………………………………………… 100 3.2.11.3.Tüş-Kiyiz…………………………………………………100 3.2.11.4.Şırdak…………………………………….………………100 3.2.11.5.Köökör……….………………………….……………….100 3.2.11.6.Kalpak………………..………………….……………….101 3.2.11.7.Kopuz………..……………………………….…………..101 3.2.11.8.Giyim-Kuşam...……………………………..……………101 3.2.12.Milli Oyunlar……………………………………………………….102 3.2.12.1.Toguz Korgool………..………………………………….102 3.2.12.2.Kökbörü Tartış…………..……………………………….102 3.2.12.3.Tıyın Enmey………………..………………………….…102 3.2.12.4.Köz Tanmay…………..………………………………….102 3.2.12.5.Kız Kuumay………..…………………………………….103 3.2.12.6.At Küröşü…………..…………………………………….103 3.2.13.At Sporları…………………………………………………………103 3.2.14.Müzeler ……………………………………………………………104 3.2.15.Kütüphaneler……………………………………………………….108 4.Ulaşım ve İletişim…………………..…………………………………………..109 4.1.Karayolları ……………….……………………………………………109 4.2.Hava Ulaşımı………..………………………….…..………………….110 4.3.Demiryolları………….…………………………………..……………111 4.4.Su Ulaşımı……..………………………………..……………………..111 4.5.Bağlantı ve Haberleşme……..……………………..………………….111 5.Konaklama ve Organizasyon………..………………..……………………….112 5.1.Kırgızistan’da Turizm Teşkilatlanması……..…………..……………..114 5.2.Seyahat Acentaları ve Turizm İşletmecileri……..………..………… 118 6.Kırgızistan’daki Kaynakların Turizm Amaçlı Kullanımı….…….……… 119 6.1.Rekreasyon Coğrafyası ……..……………………………………..….119 6.1.1.Şehirlerdeki Rekreasyon Faaliyetleri…..……………..…… 125 6.1.2.Ekolojik Turizm ……………..…………………..………….126 6.1.3.Korunmaya Alınan Alanlar - Park Çalışmaları……..……….127 7.Kırgızistan’da Gelişmesi Beklenen Turizm Alternatifleri…..……..………..137 7.1.Organize Turlar……………………………….……………………… 137 7.2.İş Turizmi…………………………………….……………………… 137 7.3.İnanç Turizmi………………………………..……………..………… 137 7.4.Av Turizmi…………………………………..…………..…………….137 7.5.Cayloo Turizmi ……………………………..……..………………….138 8.Kırgızistan’ın Turizmde Sorunları ve Çözüm Yolları……..…..……………139 9.Kırgızistan Turizminin Geleceği……….....…………………..………………144 SONUÇ ………………………………………………….……………………………….145 EKLER……………………………………………………….…………………..………147 FAYDALANILAN KAYNAKLAR………………………………..……………………173 ÖZGEÇMİŞ………………………….………………..……………..…….…………….181
Keywords: Turizm_Coğrafya_Kırgızistan