Uluslararası ceza mahkemesi kapsamında Filistin sorunu - Zeineddin, Anas (My University, 2017)
Filistin Yönetimi, Filistin’de işlendiği iddia edilen suçların sorumlularının Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde yargılanması amacıyla Mahkeme’nin Savcılık Ofisi’ne iki defa başvurmuştur. Savcılık Ofisi tarafından ilk başvuru reddedilirken ikinci başvuru kabul edilmiş ve bunun üzerinde Filistin’de işlendiği iddia edilen suçlar ile ilgili olarak 16 Ocak 2015 tarihinde ön inceleme başlatılmıştır. Savcılık Ofisi’nin 2017 yılının temmuz ayı itibarıyla hala yürütülen ön incelemede Filistin’de işlendiği iddia edilen suçlar ile ilgili olarak Roma Statüsü’nde öngörülen soruşturma açılması için gerekli kriterlerin var olup olmadığına karar vermesi gerekmektedir. Dört aşamadan oluşan ön incelemede Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yargı yetkisine giren suçlarla ilgili bilgiler toplandıktan sonra işlendiği iddia edilen suçlar zaman, kişi, yer ve konu bakımından Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yargı yetkisinin kapsamına girip girmediği; tamamlayıcılık ilkesi, ağırlık şartı ve adaletin menfaatleri bakımından değerlendirilmektedir. Tezde uluslararası hukuk bakımından Filistin’in statüsü incelendikten sonra Filistin’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne her iki başvurusu ele alındı. Daha sonra 2014 yılındaki Gazze Savaşında ve İsrail’in işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki yerleşim faaliyetlerinde işlendiği iddia edilen suçlar ön incelemenin her dört aşaması bakımından incelendi ve bu bağlamda Savcılık Ofisi tarafından başlatılan ön inceleme sonucunda konuyla alakalı soruşturma açılması için gerekli kriterlerin var olduğuna dair karar verilmesi gerektiği tespit edildi.

The Palestinian Authority applied twice to the Office of the Prosecutor in International Criminal Court for the purpose of the prosecution of perpetrators of the alleged crimes committed in Palestine, before the International Criminal Court. The first application was rejected by the Office of the Prosecutor whereas the second application was accepted and a preliminary investigation initiated on 16th January 2015 related to the crimes allegedly committed in Palestine. As of July of 2017, the Office of the Prosecutor now needs to decide whether the allegedly committed crimes in Palestine meet the criteria for preliminary investigation, envisaged in the Rome Statute,. In the four-stage preliminary investigation, the alleged crimes that fall under the crimes in Rome Statute are examined for ratione materiae, ratione personae, ratione temporis, and ratione territoriale jurisdiction of the court. The Office of the Prosecutor further assesses whether precondition of complementarity, of the gravity of the crimes and of the interest of justice are met. In this study, after having examined the status of Palestine in terms of international law, the said two applications of Palestine to the International Criminal Court were analyzed. Then, the alleged crimes including the Israeli settlement in the occupied Palestine territories and Gaza War of 2014 are investigated according to the four stages of preliminary examination. In this tudy it was concludedthat the criteria for opening an investigation for the alleged crimes have met.
Keywords: 21. yüzyıl; Dış ilişkiler; Filistin; Filistin sorunu; Filistin-- Dış ilişkiler; Gaza War; Gazze Savaşı; Gazze Savaşı, 2008-2009; Hukuk ve mevzuat; International Criminal Court; İsrail; Ön İnceleme; Palestine; Roma Statüsü; Tarih; Uluslararası Ceza Mahkemesi; Uluslararası hukuk; Yerleşim Faaliyetleri