Feridun Kandemir: hayatı, eserleri ve fikirleri (1895-1977) - Aksoy, Dilek (My University, 2010)
Feridun Kandemir (1895-1977), Türkiye Cumhuriyeti tarihinin incelemeye değer pek çok sayfasını görünür kılmış, verdiği eserlerle bunları hem kendi dönemi hem de sonrası için incelemeye açık hale getirmiştir. Döneminin dinamik ve değişken karakterine uygun bir hayat yaşayan Kandemir, bu özellikleri eserlerine de yansıtmıştır. Dolayısıyla hem yaşadığı devre, hem de bu devreyi farklı bir açıdan ele alan eserleri nedeniyle incelenmeyi hak etmektedir. Henüz hakkında yapılmış bir akademik çalışma bulunmaması konuyu cazipleştirmekle birlikte, araştırmacılar açısından zorluklar da içermektedir. Kandemir, bir dönem yapmış olduğu devlet görevleri yanında hayatının çeşitli devrelerinde gazeteci, yazar, yayımcı ve popüler tarihçi gibi değişik rolleri de üstlenmiştir. Özellikle yakın tarihimiz açısından kaynak sayılmayı hak edecek eserlere sahiptir. Bu eserlerin bir kısmı, konusunda ilk ve tek olma niteliklerini taşımaktadır. Kandemir, Atatürk ya da İnönü gibi dönemini şekillendiren öncü bir şahsiyet olmasa da, 1916 yılında Hande dergisi ile girdiği basın dünyasına vefatına kadar yaklaşık altmış yıl katkı sağlamış ve bilhassa tarihçiliği yönüyle ayrı bir yer edinmiştir. Bu çalışmada da popüler tarihçiliği ön plana çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışma kapsamında öncelikle Feridun Kandemir’in hayatı çeşitli dönemleri ile ele alınmış, daha sonra da gazete ve dergilerde yayımlanan yazıları değerlendirilmiştir. Ayrıca kitaplarından bazıları tanıtılarak geniş özetleri verilmiştir. Çalışmanın sonunda Kandemir hakkında çeşitli gazeteci ve yazarların kısa görüşleri ve ulaşılabildiği kadarı ile bibliyografyası eklenmiştir.

Feridun Kandemir (1895-1977) who made clear numerous pages of the history of the Turkish Republic which are worth searching for, let them open to be researched. He lived such a similar life to his period’s dynamic and variable characteristics that his Works reflected these main features too. Therefore both the era he lived and his Works which takes this period for another aspect are worth researching. That this subject hasn’t been studied academically yet makes its more attractive and also contains lots of difficulties for the researchers. Kandemir took different roles like being a journalist an author, an editor, a historian throughout his life besides having duties for the state. Especially for our recent history he has got many works that are worth considering to be the main sources. Some of these works are qualified to be the first and unique. Even if Kandemir wasn’t a pioneer figure just like Atatürk and İnönü who formed their periods, contributed for sixty year to the world of press starting with Hande Magazine in 1916, and especially played an important role for being an historian with his study his historian side is being highlighted. Within this study actually Feridun Kandemir’s different period of life were assessed. And then his articles published in newspapers and magazines were evaluated also some of his books were introduced and brought summaries were revealed. At the end of his study brief opinions of various journalists and authors about him and his bibliography were attached.
Keywords: Biyografi; Biyografi_Feridun Kandemir (1895-1977)