Sanal gerçeklik tabanlı risk analizi uygulamaları : deneysel bir çalışma ofis örneği - Demir, Öznur (My University)
Eğitimde sıklıkla kullanılması kabul edilen çözüm yollarını bugüne kadar değiştirmemekte ısrar etmek ve bu konuda kapalı olmak gelecekte daha çoğalacağı öngörülen eğitim ihtiyaç ve isteklerini karşılamaya yetemeyeceği ortadadır. Çalışmanın amacı ülkemizdeki iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin iyileştirilmesi adına gerçek yaşam temelli eğitim materyalleri geliştirerek analitik düşünme, problem çözme, yaratıcılık, girişimcilik gibi eğitim-öğretim programlarının çıktıları arasında olması gereken becerilerin bireye kazandırılmasını sağlamaktır. Çalışma ile sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik tabanlı simülasyon üreterek iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alacak özellikle risk analizi eğitimi ile muhatap olacak bireylere çoklu sistem ile yeni ve özgün bir öğrenme ortamı oluşturulması, bireyin öğrenme düzeyinin iyileştirilmesi ve nihai hedef olan bütünsel öğrenmenin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Risk analizi simülasyonu ile ürünün İş Sağlığı ve Güvenliği çalışanlarının hizmetine sunulması, kullanımının yaygınlaştırılması ve bu alandaki ilgiyi arttırmak hedeflenmektedir, bu doğrultuda faydalı model oluşturmak ve prototip üretmek amaçlanmaktadır. Çalışma yaparak ve yaşayarak öğrenme modelini baz alarak, bireyin tüm öğrenme sürecinde pasif halden aktif hale gelmesine imkân vermek üzere tasarlanması, uygulanması, geliştirilmesi ve değerlendirilmesini kapsadığından bu çalışmanın dijitalleşme ile farklı bir çağa gözlerini açan yeni neslin eğitim değişim beklentilerine cevap vermede etkili olacağı düşünülmektedir.

It is obvious that insisting on not changing the solutions that are accepted to be used frequently in education and being closed on this issue will not be enough to meet the educational needs and demands that are expected to increase in the future. The aim of the study is to develop real-life-based training materials in order to improve occupational health and safety education in our country, and to enable individuals to acquire skills that should be among the outputs of educational programs such as analytical thinking, problem solving, creativity and entrepreneurship. With the study, it is aimed to create a new and unique learning environment with a multi-system, improve the learning level of the individual and realize the ultimate goal of holistic learning, especially for individuals who will receive occupational health and safety training by producing virtual reality and augmented reality based simulations. With the risk analysis simulation, it is aimed to offer the product to the service of Occupational Health and Safety employees, to expand its use and to increase the interest in this field, in this direction, it is aimed to create a useful model and produce prototypes. It is thought that this study will be effective in responding to the educational change expectations of the new generation who opened their eyes to a different era with digitalization, as it covers the design, implementation, development and evaluation of the individual in order to allow the individual to become active from the passive state in the whole learning process, based on the learning by working and living model.
VR based risk analysis applications : an experiment a for office
Keywords: İş güvenliği; İş sağlığı; İş sağlığı ve güvenliği; Job security; Occupational health; Risk analizi; Risk analysis; Sanal gerçeklik; Virtual reality; VR; VR Occupational health and safety