Dursun Çakmak hayatı ve besteleri - Düzcan, Abdurrahman (My University, 2018)
Türkiyede bir dönem ezan okuma konusunda örnek gösterilen Nûruosmâniye Camii müezzini bestekar Dursun Çakmak’ın hayatı ve bestelerini konu alan bu çalışma üç bölüm ve eklerden oluşmaktadır. Dursun Çakmak’ın hayatı, sanat hayatı, icracılığı, hocalığı, bestekârlığı ve şahsiyeti hakkında bilgiler vermektedir. İkinci bölüm Dursun Çakmak hakkında yapılan radyo yakınları, talebeleri, dostları, yakın çalışma arkadaşları ve beraber icra ettiği Hâfız ve mûsikîşinaslar ile gerçekleştirilen mülakatları ve hakkında yazılanlar kısımları ile muhtevidir. Üçüncü bölümde Dursun Çakmak’ın bestelerinin genel bir değerlendirmesini, bestelerinin listesini ve notalarını içermektedir. Ekler bölümünde ise Dursun Çakmak’ın hayatı ve çalışmaları ile ilgili belgeler, hayatına ışık tutacak fotoğraflar ve icra kayıtları yer almaktadır.

This study is a subject matter of the life and musical compositions of the composer Dursun Çakmak who was once given as an example of the Adhan as the Muezzin of the Nûruosmâniye Mosque. It is composed of three chapters and attachments. The first chapter gives information about his life, art life, his virtuosity, his accomplishments, his teaching and personality. The second chapter consists of radio broadcasts and interviews with other musicians,companions, students, friends and close colleagues of and writings about Dursun Çakmak. In the third chapter is a general evaluation of Dursun Çakmak’s compositions, the lists of his musical compositions and notes. In the attachment there are Documentary materials of Dursun Çakmak’s life and studies and photographs which lighten his life and audio records.
Keywords: Adhan; Beste; Composition; Çakmak, Dursun, 1928-2003; Dini yönleri; Dursun Çakmak; Ezan; Güfte Dursun Çakmak; Islam; Islamic hymns; Islamic music; İslam; İslam ilahileri; Lyrics; Music; Müzik; Nûruosmâniye; Religious aspects; Sufi music; Tasavvuf müziği; Turkey; Türkiye