Tanzimat sonrasından Cumhuriyet’e kadar olan dönemde kanunlaştırma çalışmaları - Gayretli, Mehmet (My University, 2008)
TEZ ÖZETİ Türk hukuk tarihinin olduğu kadar İslam hukuk tarihinin de önemli bir dönemi olan Tanzimat sonrası Osmanlı hukukunda kanunlaştırma faaliyetlerini ele alan bu çalışma, tezin amacını, kapsamını ve kaynaklarını açıklayan giriş kısmından sonra iki bölüm ihtiva etmektedir. İlk bölümde kanunlaştırmanın kavramsal çerçevesi ve tarihçesi ele alınmakta, ayrıca İslam hukuk tarihinde taknin faaliyetleri incelenmektedir. İkinci bölümde ise Tanzimat sonrası kanunlaştırma çalışmaları modern hukuk sistematiğine göre ele alınmakta, idare hukuku dışında kalan hukuk dallarındaki temel kanunların hazırlanma süreçleri, amaçları, muhtevaları, hazırlığında yer alan ulemanın katkıları değerlendirilmektedir. Sonuç kısmında ise, araştırma esnasında ulaşılan bilgi ve belgeler ışığında söz konusu dönem kanunlaştırma çalışmalarının Türk hukuk tarihi ve İslam hukuku tarihi açısından ifade ettiği anlam üzerinde bazı değerlendirmeler yapılmakta, en sonunda ise tezde kullanılan bazı belgeler ek olarak sunulmaktadır. THESİS

Codification activities in the Tanzimat period are important for the Islamic law history as it is fort he Turkish law history. The introduction includes the aim, what my thesis consist of as well as the resources I dealt with. In the first segment, the idea and concept in the framework of codification and the history based upon this. Furthermore, the Islamic law history is taken into account. The second part consist of codification according to modern law system after Tanzimat period, as well as the duration it takes to pass statutes excluding management laws, their aims, contents and the addition of religious scholars contributions. In the conclusion part, the importance of codification on both the Turkish law history as well as the Islamic law history is taken into account, emphasizing on the importance, and finally the addition of a few extra documents that were used during the process of compiling my thesis.
Keywords: İslam hukuk