Endüstri̇yel ürün tasarımında şeki̇l hafızalı malzeme uygulamaları - Sönmez, Göksun (My University, 2023)
Hafızasında orijinal şeklini koruyarak, sıcaklık, pH, ışık vb. çevresel uyarılar nedeniyle geçici şeklinden orijinal şekline dönüşebilen şekil hafızalı malzemeler, birçok ilginç uygulama alanına sahiptir. Bu malzemeler arasında en bilinen şekil hafızalı malzemeler mekanik özelliklerinden dolayı biyomedikal, tekstil, ilaç, mühendislik, savunma sanayi gibi uygulama alanlarına yönelik endüstriyel tasarım ürünler üretme imkanı sağlamaktadır. Bu derlemede, bir akıllı malzeme sınıfı olan şekil hafızalı malzemeler yapıları, özellikleri ve genel uygulamaları açısından tartışılacaktır. Ardından, “akıllı ürünler” tasarlamak için araştırılan şekil hafızalı malzemelerle ilgili çalışmalar sunulacaktır.

The shape memory materials, which can transform from its temporary shape to its original shape due to environmental stimuli such as temperature, pH, light, etc. by preserving its original shape in its memory, have many interesting application areas. Among these materials, the most known shape memory materials provide the opportunity to produce industrial design products for application areas such as architecture, textile, biomedical, engineering, defence industry due to their mechanical properties. In this review, shape memory materials, a class of smart materials, will be discussed in terms of their structure, properties and general applications. Then, studies on shape memory materials investigated for designing smart products will be presented.
Shape memory material applications in industrial product design
Keywords: Akıllı Malzemeler; Design, Industrial; Endüstri Ürünleri Tasarımı; Shape Memory Materials; Smart Materials; Şekil Hafızalı Malzemeler Industrial Design; Tasarım, Endüstriyel