Exploring the relationship between individual values and attitudes towards immigrants : a comparative analysis of Italy, France, and Norway - Eker, Mustafa Enis (My University, 2024)
Bu tez, Schwartz'ın Temel Değerler Teorisi tarafından sınıflandırılan bireysel değerler ile Avrupa'daki göçmenlere yönelik tutumlar arasındaki ilişkiyi, Avrupa Sosyal Araştırması'nın (ESS) 10. turundan elde edilen verileri kullanarak incelemektedir. Çalışma, bu değerlerin göçmenlerin algılarını nasıl etkilediğini araştırmayı ve bu ilişkinin farklı sosyo-kültürel çevrelere sahip Italya, Fransa ve Norveç ülkeleri arasındaki tutarlılığını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Avrupa'da artan göçmen sayısı göz önüne alındığında, göçmenlerin nasıl algılandığını ve kabul edildiğini anlamak, etkili entegrasyon politikaları için hayati öneme sahiptir. Bu araştırma, bireysel değer yargıları ve bunların göçmenlere yönelik tutumlar üzerindeki etkisi hakkında değerli bilgiler sunarak politika yapıcılara önemli veriler sunacaktır. Değerleri on temel türe ayıran Schwartz'ın Temel İnsan Değerleri Teorisi bu tezin teorik temelini oluşturmaktadır. Çalışmada değerlerin göçmenlere yönelik tutumlar üzerindeki etkisini açıklığa kavuşturmak için yaş, cinsiyet ve eğitim gibi demografik kontrol değişkenlerini içeren çoklu regresyon analizi kullanılacaktır. Bu tez, göçmenlere yönelik değerler ve tutumlar arasındaki bağlantıyı derinlemesine inceleyerek bu konudaki literatürü zenginleştirerek önemli bir bilimsel katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, farklı Avrupa toplumlarındaki değer yapılarını ve bu yapıların göçmen algılarını nasıl etkilediğini daha iyi anlamamıza katkı sağlayacaktır. Bulgular aynı zamanda daha kapsayıcı ve etkili sosyal uyum ve entegrasyon politikalarının geliştirilmesine de ışık tutabilir.

This thesis examines the relationship between individual values, as classified by Schwartz's Theory of Basic Values, and attitudes towards immigrants in Europe, using data from the 10th round of the European Social Survey (ESS). The study aims to explore how these values influence perceptions of immigrants and assess the consistency of this relationship across countries with different socio-cultural environments like Italy, France and Norway. Given the rising number of immigrants in Europe, understanding how they are perceived and accepted is crucial for effective integration policies. This research will provide valuable insights into individual value judgments and their impact on attitudes towards immigrants, offering important data for policymakers. Schwartz's Theory of Basic Values, which categorizes values into ten basic types, serves as the theoretical foundation of this thesis. The study will employ multiple regression analysis, incorporating demographic control variables such as age, gender, and education, to clarify the effect of values on attitudes towards immigrants. This thesis aims to make a significant scientific contribution by thoroughly examining the link between values and attitudes towards immigrants, thus enriching the literature on this subject. This study will contribute to a better understanding of the value structures in different European societies and how these structures influence perceptions of immigrants. The findings may also inform the development of more inclusive and effective social cohesion and integration policies.
Bireysel değerler ile göçmenlere yönelik tutumlar arasındaki ilişkinin incelenmesı : İtalya, Fransa ve Norveç karşılaştırmalı analizi
Keywords: Attitudes; Attitudes Towards Immigrants; Avrupa; Avrupa Sosyal Araştırma; Cultural Values; Europe; European Social Survey; Göçmenler; Göçmenlere Yaklaşımlar; Immigrants; Kültürel Değerler; Schwartz Değer Teorisi; Social Attitudes; Toplumsal Tutumlar Schwartz Value Theory; Tutumlar