Türk televizyon dizilerinde kadın imajı - Şenyurt, Ceren (My University, 2008)
Tarihsel süreç içerisinde, üretim ilişkilerinin değişmesiyle birlikte, kadının toplum içinde sahip olduğu statü ve roller de değişmiştir. Üretim değerlerinin erkek gücüne dayalı olarak şekillenmesi beraberinde ataerkil bir düzeni getirmiştir. Kitle iletişim araçlarının, özellikle televizyonun hayatımızda önemli bir role sahip olduğu gerçektir. Televizyon programları içerisinde en etkili olan türlerden biri ise televizyon dizileridir Bu çalışmada, Türk televizyon yayıncılığının önemli bir bölümünü oluşturan yerli dizilerdeki kadın karakterlerin genel özellikleri incelenmiştir. Çalışmamızın ana varsayımı dizilerde yansıtılan kadın imajının ataerkil bir düzeni yansıttığı ve belirli kalıplar içine sıkıştırılarak geleneksel söylemlerin yeniden üretilmesinde bir araç olarak kullanıldığıdır.

Within historical process, status and roles woman has in the society have changed in connection with change relation of production. Taking on a shape of production value based on man brings patriarchy regulation. It is true that mass communication media, especially television has very important role in our life. Television serial is more effective kind of television programmes. In the study, general characteristics of actress playing on television series which are very important part of Turkish television broadcaster are analyzed. Main hypothesis of this study that woman image on the television series reflect patriarchy regulation and is utilized as means at reproduction of traditional expression.
Keywords: Basın; Diziler_Kadın; Kadın; Kadın_Televizyon; Medya