Toplam kalite yönetiminde kalite maliyetlerinin önemi ve kalite maliyetlerinin raporlanması sürecinde muhasebenin rolü - Hatipoğlu, C. Barış (My University, 2008)
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNDE KALİTE MALİYETLERİNİN ÖNEMİ VE KALİTE MALİYETLERİNİN RAPORLANMA SÜRECİNDE MUHASEBENİN ROLÜ Günümüzde yaşanan globalleşme süreci işletmeleri yoğun bir rekabet yarışına sokmuştur. Artan rekabet ortamı ile birlikte kalite olgusu her zamankinden daha fazla önem kazanmaktadır. Kalite, işletmelerin müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilme yeteneği ve en önemli rekabet silahlarından biridir. Kuşkusuz işletmelerin kaliteli olma adına yaptığı faaliyetlerin işletmeye bir bedeli olacaktır. Bu bedel kaliteli olma adına katlanılan fedakarlıkları ifade eden kalite maliyetleridir. Kalite maliyetleri, işletmelerin üretim öncesi ve üretim sonrası tüm süreçlerinde ortaya çıkabilecek hataları önlemek ve ortadan kaldırmak için katlanılan fedakarlıkların parasal ifadesidir. İşletmeler için işletme politikalarının belirlenmesi ve diğer stratejik kararların alınmasında, kalite maliyetleri en somut kriterdir. İşletme yönetiminin kalite maliyet bilgilerini elde edebilmesi ve kullanabilmesi için bu maliyetlerin muhasebeleştirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple işletme içinde kalite maliyet verilerinin tespit edilmesi, muhasebeleştirilmesi, raporlanması ve analizini gerektiren bir sistem oluşturulmalıdır. Tüm bu bilgiler ışığında; günümüz rekabet ortamında işletmeler, kalite faaliyetleri ile birlikte bu faaliyetler doğrultusunda katlandığı maliyetleri kontrol altına alabilmek için gerekli muhasebe organizasyonlarını gerçekleştirmelidirler.

THE IMPORTANCE OF QUALITY COSTS IN TOTAL QUALITY MANAGEMENT AND THE ROLE OF ACCOUNTING AT PROCESS OF REPORTING QUALITY COSTS Today’s existed process of globalism, puts firms into an intensive rivalry race. By the increased ambient of rivalry, the quality fact comes into question more than all times. Quality is capability of supplying customer’s wants and one of the principal rivalry tool for the firms. It is certain that there is a price of activities made in the name of being quality. This price is quality costs which express undergoed sacrifices in the name of being quality. Quality costs are monetary statement of undergoed sacrifices which to prevent and remove failures that can be emerged at all durations of before and after firms production. Quality costs are the concretest criterion for the firms, to designate future plans and to take other strategical decisions. Qulaity costs must be accounted so that the firm management can acquire and use informations of these costs. Therefore, there must be a sysytem in the firm which requires to determine, account, report and analyze datas of quality costs. In the light of these informations; on today’s ambient of rivalry, the firms must realize the required accounting organisation for quality activities and undergoed costs of this direction to be controlled.
Keywords: Kalite Maliyetleri; Muhasebe; Toplam Kalite Yönetimi