Hemşirelik hizmetleri yönetiminde katılımcı yönetim - Aydın, Perihan (My University, 2006)
Tedavi, bakım, eğitim ve araştırma fonksiyonu olan sağlık kurumlarında en geniş çalışan grubuna sahip olan hemşirelik hizmetlerinin tüm potansiyeli ile hizmet verebilmesi için hemşirelerin sağlık bakım sisteminin tüm düzeylerinde yer almaları, politika düzenleme, karar alma sürecine aktif olarak katılmaları gerekmektedir. Araştırma, İstanbul İli’nde farklı statülerdeki dokuz hastanede Ağustos 2005- Ocak 2006 tarihleri arasında 224 yönetici hemşirenin katılımcı yönetim ile ilgili görüşlerini ve kurumlarındaki katılımcı yönetim yaklaşımını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Veri toplama aracı olarak, yönetici hemşirelerin tanıtıcı ve mesleki özelliklerini, katılımcı yönetim konusundaki görüşlerini, kurumlarındaki katılımcı yönetim yaklaşımını belirlemek amacıyla anket formu kullanılmıştır. Veriler yüzdelik, aritmetik ortalama ve ki-kare testi ile değerlendirilmiştir. Yönetici hemşirelerin, %43.3’ünün katılımcı yönetim yaklaşımını benimsediği, %41.4’ünün yönetime katıldığı ve bu katılımda %70.5’i değerli olduğunu ve takdir edildiğini hissettiğini belirtmişlerdir. Yönetime katılmanın yararları arasında, %79.5’i çalışanların motivasyonunu artırdığını, %68.3’ü yöneticilerin sorumluluklarını paylaşma imkanı sağladığını, %75’i ise organizasyona verimlilik artışı sağladığını belirtmişlerdir. Yönetici hemşirelerin %50.5’inin çalışanlarının yönetime katılımını sağladığını ve %71.4’ünün yönetime katılımı artırmak için takım çalışmasını desteklediğini belirtmişlerdir. Yönetici hemşirelerin katılımcı yönetim faaliyetleri ile eğitim durumu, pozisyonu, mesleki ve yöneticilikteki deneyim yılı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Katılımcı yönetim, hemşirelik hizmetleri yönetimi, yönetici hemşire.

PARTICIPATIVE MANAGEMENT IN THE MANAGEMENT OF NURSING SERVICES In order to give the best proper care with all its potential, the nursery service, that actually has the biggest population among the health workers, should actively participate in all steps of the health care system in processes such as policy making, decision making. This research has been realized in Istanbul city between the dates of August 2005 and January 2006. This research has been planned as a definitive research to state the attitudes of 224 manager nurses for the ''participitant management system''. As a data-collecting tool, we prepared a questionnaire form that defines personal characteristics, the occuptional characteristics, and the attitudes for the participitative management system, of the manager nurses. The results were evaluated with the percent-scales, aritmatical mean and ki-square test. According to the results, %43.3 of the manager nurses adopt the participative manager system, %41.4 participate this system, and %70.5 of the participitant nurses stated that they found themselves significant and appriciated in this participation. The nurses stated the advantages of participation as; increasing the motivation of theworker %79.5, giving the chance to share the responsibilities %68.3, increasing the productivity in the organisations %75. The results revealed that %50.5 of the manager nurses participate this system, and %71.4 of them support the efforts that are to augment the participation. Statically meaningful differences have been found among the manager nurses between their ''participative management'' afforts and their educational status, occupational position, and the experience - years in the job. Key words: Participative management, management of nursing services, nurse manager.
Keywords: Hemşirelik Hizmetleri; Hemşirelik_Yönetim; Katılımcı Yönetim