Türkiye’deki bazı finansal oranların, Mali’dekiler ile karşılaştırılması - Diop, Amadou (My University, 2022)
Çalışmanın amacı, Türkiye ve Mali’de gıda sektöründe var olan işletmelerden iki işletme ele alınarak ‘’Selva Gıda ve Sanayı A.Ş ve Moulin Moderne du Mali A.Ş’’ olmak üzere 20182020 dönemine ait finansal tablolarından (Bilanço ve Gelir Tablosu) elde edilen verileri finansal analiz tekniklerinden biri olan oran analiz tekniğiyle analiz edip işletmelerin performanları karşılaştırılmıştır. Çalışmanın gerçekleştirilebilmesi için, KAP platformundan Türkiye’deki Selva Gıda ve Sanayı A.Ş işletmesi ile ilgili verileri alınmış ve Mali’deki ise pyramis serbest muhasebe ve denetim kurumundan finansal verileri toplanmıştır. Analizde likidite, finansal yapı, faaliyet ve karlılık oranları olmak üzere dört grupta hesaplanarak elde edilen bıulgulara yorumlanıp işletmelerin performansları karşılaştırılmıştır. Oranları hesaplandığında 4 adet likidite oranları, 5 adet finansal kardiraç, 4 adet faaliyet oranları ve 6 adet karlılık oranları 20 oran olmak üzere hesaplanıp yorumlanmıştır. Araştırmanın amacına ulaşabilmek için, daha önnce yapılmış olduğu benzer çalışmaları incelenerek yanı literatür taramasından konuya ilişkin benzer çalışmaları yaralanılarak gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda, elde edilen verilere göre, lidikite, finansal yapı, karlılık durumları açısından Mali’deki Moulin Moderne du Mali A.Ş işletmesinin Türkiye’deki Selva Gıda ve Sanayı A.Ş işletmesinden daha iyi bir performans gösterildiği belirlenmiştir. Fakat faaliyet oranlarına bakıldığında Selva Gıda ve Sanayı A.Ş faaliyet durumu Moulin Moderne du Mali işletmesinin faaliyet karlılığından daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Bunun yanında analiz edilen işletmelerin faaliyet oranları incelendiğinde alacakları devir hızları ile ilgili büyük bir zorluk çektiği söylenmek mümkündür.

The aim of the study is to examine two businesses from the food sector in Turkey and Mali, and use the financial statements (Balance Sheet and Income Statement) for the 2018-2020 period, namely Selva Gıda ve Sanayi A.Ş and Moulin Moderne du Mali A.Ş. ) were analyzed with the ratio analysis technique, which is one of the financial analysis techniques, and the performance of the enterprises was compared. In order to carry out the study, the KAP platform related financıal information about Selva Gıda ve Sanayi A.Ş compagnie in Turkey and the Malian compagnie Moulin Moderne du Mali financial information was collecte in the pyramis audit and acounting compagnie. In the analysis, the results obtained by calculating in four groups as liquidity, financial structure, activity and profitability ratios were interpreted and the performances of the enterprises were compared. When the ratios are calculated, 4 liquidity ratios, 5 financial profitability ratios, 4 operating ratios and 6 profitability ratios are calculated and interpreted as 20 ratios. In order to reach the aim of the research, it was carried out by examining similar studies that had been done before and by making use of similar studies on the subject from the literature review. As a result of the analyzes, it was determined that Moulin Moderne du Mali A.Ş. in Mali performed better than Selva Gıda ve Sanayi A.Ş. in Turkey in terms of liquidity, financial structure and profitability. However, when the activity rates are examined, it has been shown that the operating status of Selva Gıda ve Sanayi A.Ş is higher than the operating profitability of Moulin Moderne du Mali. In addition, when the activity rates of the analyzed enterprises are examined, it is possible to say that they have a great difficulty regarding the turnover rates they will receive.
Keywords: Business; Finance; Finansal Analiz; Food Sector; Gıda Sektörü Financial Analysis; İşletme; Maliye; Oran Analiz; Ratio Analysis