Evlenmek üzere olan çiftlerin kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimi - Süzer, Filiz (My University, 2003)
1.ÖZET EVLENMEK ÜZERE OLAN ÇİFTLERİN KAYGI DURUMU VE DANIŞMANLIK GEREKSİNİMİ Evlilik, M.Ö. 2000 yılından günümüze kadar devam etmiş, çağlar boyu değişmeyen temel nitelikleriyle geçerliliğini koruyan, varlığını sürdüren, günümüzün toplumsal bir gerçeğidir. Bu araştırma, evliliğin bireylerde yarattığı kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla Kocaeli ili Derince Belediyesi Evlendirme Memurluğuna başvuran, 17-41 yaş arasındaki 94 çifte, araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket ve evliliğin bireylerde yarattığı kaygı durumunu belirlemek amacıyla Necla Öner ve Ayhan Le Ccompte tarafından Türkçe'ye uyarlanmış, geçerlilik ,güvenilirliği saptanmış Durumluluk Kaygı Ölçeği uygulanmıştır. Bu araştırmadan elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir: Evlenecekleri kimsenin seçimi konusunda çiftler kendileri karar vermeyi tercih etmişlerdir. Çocuk sahibi olmak evlilik amaçlarının başında gelmektedir. Eş seçiminde saygılı, anlayışlı, sorumluluk sahibi, güvenilir, ilgili, olgun olmak vb. özelliklere önem vermişlerdir.Eşin ekonomik durumunun iyi olmasına kadınlar, kendilerini sosyal güvence altına almak için daha çok önem vermektedirler. Çiftler evlilik ile ilgili; maddi güçlükten kaynaklanan problemler, ailede sorumlulukların dengeli dağılmaması, kayınvalide / kayınpederin karışması, çocuk sahibi olma kararında anlaşamamak, çocukları eğitimi / bakımı konusunda anlaşamamak vb. konularda endişe duymaktadır.Erkekler kadınlardan daha az endişelenmektedir. Çiftler evlilik öncesi; evliliğe hazırlık ve uyum, aile planlaması, cinsellik, çocuk sağlığı / bakımı / eğitimi vb. konularda uzman kişilerden danışmanlık almak istemektedirler. Kadınların eğitim düzeyi ve meslekleri kaygı düzeylerini etkilemektedir. Eğitim düzeyi arttıkça kaygı düzeyi azalmaktadır. Sosyal güvence altında olanlar diğerlerinden daha az kaygı duymaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda; evlilik hayatı ile ilgili sağlıklı bilgi verecek, çağdaş yaşamda geçerli ,tutum ve değer yargıları kazandıracak, bireylerin endişeleri ve gelecekle ilgili planları doğrultusunda danışmanlık yapacak kişi ve kurumlardan bireylerin yararlanması sağlanmalıdır. 2.

STATE OF ANXIETY AND CONSULTATION NEEDS FOR THE COUPLES TO MARRY Since 2000 B.C. marriage has kept on to be a social reality of our day which has preserved validity through its basic qualities. This research has aims to determine consultative needs and state of anxiety with individuals which is caused by marriage. For this reason 94 couples ranging between 17 to 41 years of age who have applied to Kocaeli Derince Municipality Wedding Office have been presented with inquiry forms researching the state of anxiety by Necla Öner and Ayhan Le Compte in Turkish version the validity of which has been approved and the Scale of State of Anxiety has been applied. The findings of this research can be summed up as follows: The people have chosen by themselves the partner they will marry. To have a baby is one of the main reasonof matrimonial purposes. In selectıon of the partner, characteristics such as respect, understanding, responsibility, interest, maturity have been sen to be the most important. The women attach importance to the economic situation of their partner to be good for their social security. The couples feel anxious of problems arising financial difficulties, the unfair distribution of responsibilities within the family, interference by father and mother-in-law, disagreement on having a baby and on careand training of children. Men feel more anxious than women. Couples have been demanding to receive consultation servieces from experts in preparation and adaption for marriage, sexuality, family planning, child health before the marriage is realized. Women's level of education and vocations effect their levels of anxiety. The higher the level of education is, the lower the level of anxiety is. Those under social security feel less anxious than others. In accordance whith the findings obtained from the research; the individuals should be supplied whith possibility of utilizing the experts and associations who will provide healthy information and judgment values which are actually valid in social life and to help them plan their future.
Keywords: Evlilik