Fizyoterapi ve rehabilitasyon öğrencilerinin mesleğe yönelik tutumları, iletişim becerileri ve mesleklerarası öğrenmeye hazırbulunuşlukları - Basançelebi, Berkan (My University, 2021)
Amaç: Bu araştırmada Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (FTR) lisans öğrencilerinin mesleklerarası öğrenmeye hazırbulunuşluk düzeylerinin ölçülmesi, mesleğe yönelik tutum ve iletişim becerileri ile mesleklerarası öğrenmeye hazırbulunuşluk düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: FTR öğrencilerinin verileri; tanımlayıcı özelliklere ek olarak İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği (İBDÖ), Mesleklerarası Öğrenmeye Hazırbulunuşluk (MÖH) Ölçeği ve Fizyoterapistlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği (FMYTÖ)'ni içeren bir form aracılığı ile toplandı.Bulgular: Katılımcıların (n=160) yaş ortalaması (standart sapma) 21,03 (2,144) yıl; %Kadın/ Erkek= 68/ 32 idi. Korelasyon analizine göre Mesleklerarası Öğrenmeye Hazırbulunuşluk Ölçeği skorları ile Fizyoterapistlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği skorları (r=,36; p<,001) ve İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği skorları (r=,24; p=,002); FMYTÖ skorları ile İBDÖ skorları (r=,55; p<,001) arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki saptandı. Anlamlı bir regresyon modeli ve MÖH skorlarındaki varyansın %15’inin FMYTÖ ve İBDÖ tarafından açıklandığı bulundu. Buna göre mesleki tutumun mesleklerarası öğrenmeye hazırbulunuşluğu olumlu ve anlamlı yönde etkilediği belirlendi (p<,001).Sonuçlar: Araştırmamızda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon öğrencileri mesleklerarası öğrenmeye hazırbulunan olarak saptandı. Mesleklerarası öğrenmeye hazırbulunuşluk, ayrıca iletişim becerileri ve mesleki tutum arasında pozitif ve anlamlı ilişkiyi de açıklamaktaydı. Klinikte FTR ve diğer sağlık profesyonellerinin multidisipliner entegrasyon ve iletişimini etkinleştirmek açısından lisans aşamasında bilgi ve farkındalık kazandırıcı ortak sağlık eğitim modellerinin geliştirilmesinin gerekli olduğu sonucuna varıldı.

Objective: It was aimed to measure Physiotherapy and Rehabilitation (PTR) students' attitudes towards profession, communication skills and interprofessional learning readiness, and to investigate the relationships in this study.Material and Methods: Data were collected via online form that includes Communication Skills Assessment Scale (CSAS), Readiness for Interprofessional Learning Scale (RIPLS) and Attitude Scale towards the Physiotherapist Profession (ASPP) in addition to descriptives.Results: All participants (n=160) mean age(standartdeviation)= 21,03 (2,144) years; %Female/ Male= 68/ 32. According to the correlation analysis, a positive and significant correlation was found between RIPLS scores and ASPP scores (r=,36; p<,001) and CSAS scores (r=,24; p= ,002), and between ASPP scores and CSAS scores (r=,55, p<,001). It was found a significant regression model and 15% of the variance in RIPLS scores were explained by ASPP and CASS. Accordingly, it was determined that professional attitude affects readiness for interprofessional learning positively and significantly (p<,001).Conclusion: Physiotherapy and Rehabilitation students were found to be ready for interprofessional learning. Readiness for interprofessional learning also explained the positive and significant relationship between communication skills and professional attitude. It was concluded that in order to enable multidisciplinary integration and communication of FTR and other health professionals in the clinic, it is necessary to develop common health education models that will gain knowledge and awareness at the license stage.
Keywords: communication skill; Fizik tedavi; fizyoterapi ve rehabilitasyon Attitude towards profession; Health; iletişim becerisi; interprofessional education; Mesleğe yönelik tutum; mesleklerarası eğitim; mesleklerarası öğrenmeye hazırbulunuşluk; Öğrenim ve öğretim; Physical therapy; physiotherapy and rehabilitation; readiness for ınterprofessional learning; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sağlık; Study and teaching