Akran Öğretim Modeli ve Fiziksel Etkinlik Kartları Uygulamalarına İlişkin Öğrenci Görüşleri - ERKUT, AYŞE OYA (My University, 2018)
Amaç: Ortaokulda beden eğitimi ve spor derslerinde uygulanan akran öğretim modeli ve fizikseletkinlik kartları uygulamalarına ilişkin öğrenci görüşlerini incelemektir. Gereç ve Yöntemler:Araştırmada nitel ve nicel araştırma modellerinin bir arada kullanıldığı karma yöntem veyakınsayan desen kullanılmıştır. Araştırma, 2015-2016 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde İstanbulili Bahçelievler ilçesinde bulunan bir ortaokulda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 6. sınıflararasından bir şube yansız atama ile seçilmiş ve bu şubede 8 hafta boyunca beden eğitimive spor dersi Fiziksel Etkinlik Kartları kullanılarak akran öğretim modeli ile işlenmiştir. Araştırmadaçalışma konusu ile ilgili öğreten ve öğrenen öğrenci görüşlerini belirlemek için odak grup görüşmesi,günlükler ve öğrenci görüş formları kullanılmıştır. Öğrenen ve öğreten öğrenci görüş formlarındanelde edilen nicel verilerin çözümlenmesinde yüzde ve frekans kullanılır iken, öğrenciler ile yapılangörüşmelerde elde edilen nitel veriler için içerik analizi yapılmıştır. Bulgular: Fiziksel EtkinlikKartlarına ilişkin öğrenen ve öğreten öğrenci görüşleri genel olarak duygular, kazanımlar, şartlar,yaşanılan zorluklar temalarında toplanırken; akran öğretimi ile ilgili görüşler de özellikler, tekrarlanabilirlik,deneyim ve yaşanılan zorluklar temalarında toplanmıştır. Sonuç: Çalışmada elde edilentüm bulgular birlikte değerlendirildiğinde, fiziksel etkinlik kartlarının öğrenciler için uygunbir yardımcı araç olduğu ve akran öğretim modelinin iyi desenlendiği takdirde ortaokul öğrencileriiçin uygun bir öğretim modeli olduğu sonucuna varılabilmektedir.

Objective: The aim of this study was to investigate the student views about applications of the peer teaching model and physical activity cards in secondary school in physical education and sports classes. Material and Methods: In the study, the mixed method that enables to be used the quantitative and qualitative and convergent parallel design were used. The study was conducted in Istanbul province in Bahçelievler district in 2015-2016 academic year spring term. In the research, the one class was randomly selected among the 6th classes and the physical education and sports lessons in this class was thought by using the peer teaching model practices performed with physical activity cards along 8 weeks. In the research, the focus group discussion, diaries, student interview forms were used to identify learner and tutor ideas about the study. In the analysis of the quantitative data obtained from the learner and tutor feedback forms, the frequencies and percentages were used and in the analysis of qualitative data obtained from the learner and tutor interview focus group discussions and diaries, the content analysis method was used. Results: While opinions of learner and instructive students about physical activity cards were generally gathered on the themes of emotions, achievements, conditions, difficulties, opinions about peer education were gathered in terms of features, repeatability, experience and difficulties. Conclusion: When all the results obtained from the research were analyzed, it could be concluded that physical activity cards are instructive and suitable assistive devices for the students for physical training and sports lesson in secondary school and if the peer teaching model is well-designed, it could be appropriate teaching model for secondary school students.
The Student Views About Applications of the Peer Teaching Model and Physical Activity Cards in Secondary School
Keywords: Spor Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Müzik